Od 1990-ih godina
418

Pjesme Linkin Parka koje su obilježile jednu generaciju

Klix.ba
Vijest o smrti pjevača grupe Linkin Park Chestera Benningtona rastužila je mnoge, a posebno jednu cijelu generaciju koja je odrasla uz pjesme koje je on izvodio.

Grupa je formirana krajem 1990-ih godina, a vodili su je Bennington i Mike Shinoda čija je energija osvojila veliki broj mladih širom svijeta. Uspjeli su parirati bendovima poput Oasisa i Coldplaya koji su u to vrijeme također bili vrlo popularni. Prva pjesma kojom su se predstavili javnosti bila "One Step Closer".

Španski portal El Pais izdvojio je pet pjesama koje su izvanredne i obilježile su jedan period.

1. In the End (2000. godina) Iako je objavljen kao četvrti singl albuma "Hybrid Theory", pjesma je postala hit u vrlo kratkom periodu i dobila svjetska priznanja zbog svježine koju su na muzičku scenu donijeli glasovi Benningtona i Shinode.

2. Numb (2004. godina) Pjesma je objavljena na albumu "Meteora". U nastavku je verzija s Jay-Zijem na koncertu 2004. godine u Los Angelesu. Spoj hip-hopa i rocka oduševio je fanove.

3. What I've Done (2007. godina) Singl je bio posljednji na trećem albumu "Minutes to Midnight" i posljednja snimljena na CD-u. Uskoro je ostvarila neočekivani uspjeh i postala je primarna pjesma filma "Transformers".

4. Somewhere I Belong (2003. godina) Ova pjesma najavila je drugi studijski album "Meteora" kojim su potvrdili nezaustavljiv uspon Linkin Parka u prodaji i nastupima širom svijeta. Video je smatran naprednom verzijom s odličnim vizuelnim efektima.

5. Castle of Glass (2012. godina) U petom albumu "Living Things" bend je pokazao svoju zrelost i dokazao da trudi kvalitet ne propadaju godinama, već se zadržavaju na vrhu. Pjesma je postala dio video igre "Medal of Honor Warfighter". Pjesma je na Youtubeu zabilježila blizu 240 miliona pregleda. U objašnjenju su naveli kako su tekst i spot inspirisani mnogim istinitim pričama. Posvećena je Drewu Staufferu i Jerryju O'Flahertyju.