"Yu Rock Misija"
76

Pjesma "Za million godina" prije 39 godina okupila je najveće zvijezde Jugoslavije i obišla svijet

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Prije 39 godina, na stadionu Marakana u Beogradu, održan je osmosatni koncert "Yu Rock Misija" na kojem su se okupili brojni izvođači bivše Jugoslavije, a među njima i Slađana Milošević koja je preminula prije dva dana.

Legende tadašnje muzičke scene izvele su i zajedničku pjesmu "Za milion godina", koja je obišla vijet.

Uz Slađanu na pozornici se tad pojavili Željko Bebek, Oliver Mandić, Bajaga, Jura Stublić, Aki Rahimovski, Alen Islamović, Zdravko Čolić, Doris Dragović, Zorica Kondža, Massimo. Solo dionicu u pjesmi je odsvirao Vlatko Stefanovski.

Osim Slađane, nažalost, proteklih godina naspustili su nas i Aki Rahimoviski te Massimo.

Spot za ovu pjesmu obišao je televizijske postaje širom svijeta, a Yu Rock Misija predstavljala je podršku irskom muzičaru Bobu Geldofu koji je započeo globalnu kampanju za pomoć afričkim državama. On je dvije godine ranije okupio brojne britanske zvijezde pod imenom "Band Aid" i snimio jedan od najprodavanijih britanskih singlova svih vremena "Do they know it's Christmas".

Uz Jugoslaviju, brojne su se države pridružile ovoj kampanji poput SAD-a, Kanade, Istočne Njemačke, Austrije, Norveške...

Za kraj kampanje, muzičari su izveli ovu pjesmu na osmosatnom koncertu 15. juna 1985. u Beogradu. Spot za ovu pjesmu prikazan je na televizijskim postajama diljem svijeta, a 13. jula 1985. je prikazan u okviru "Live Aid" koncerta u Londonu, na velikom video-zaslonu. Ovaj spot je također uključen u "Live Aid DVD" izdanje, koje je objavljeno 2004. godine.

Pjesmu je skladao frontmen grupe Generacija 5, Dragan Ilić, a tekst je napisao Mladen Popović.

Đorđe Balašević je kasnije u jednom intervjuu otkrio da nije bio pozvan da sudjeluje i da žali zbog toga.

"Žacnulo me je i zaboljelo što nisam pozvan u YU Rock Misiju, jer vjerujem da sam mogao, ne kao neki pjevač, već kao tekstopisac, da napišem bar strofu", izjavio je tom prilikom.