Splićanin za Klix.ba
12

Petar Grašo: Na početku karijere nagrade su me zaobilazile, a smatrao sam da ih zaslužujem

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Jednako kao i prethodnih godina, popularni Splićanin Petar Grašo započeo je radno Novu godinu i nastavio jednako tako užurbanim tempom. Tako ga u narednom periodu očekuju brojni koncerti zakazani u Arenama u Splitu, Zagrebu, Puli...

U razgovoru za Klix.ba Grašo je govorio o počecima svoje karijere, nagradama koje je dobio, ali i onima koje su ga zaobišle te manifestaciji Music Awards Ceremony (MAC) na kojoj je nastupio u Beogradu.

"Trenutno pripremam nove pjesme i spremam se za koncerte u Arenama, tačnije radi se o Arenama u Splitu, Zagrebu, Puli... To mi je sada prioritet. Želim ljudima prezentirati muziku na najbolji mogući način. Želim i dalje zadržati tu dječačku radost dok radim muziku. Čovjek s godinama skuplja iskustvo, a iskustvo je važno jer tako lakše donosiš neke odluke, s obzirom da imaš znanje. S druge strane, dešava se taj neki zamor materijala, jer ti je sve jasno, a ja želim da mi ne bude uvijek sve jasno, želim otkrivati nove stvari, sarađivati s novim ljudima", priznaje pjevač.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ističe kako nema nekih velikih želja, osim ambicije da i dalje radi ono što voli, a to je muzika.

"Imam ambiciju da sam jedan od tih odabranih koji pune Arene, trgove, svira pred hiljadama ljudi. Jedina želja mi je da to uradim na najbolji mogući način i da i dalje osjećam istu radost dok radim muziku. Da, kao što nosi naziv jedna od mojih prvih pjesama 'Volim i postojim'", poručuje Grašo.

Drugu godinu zaredom nagrada za najbolju pjesmu muškog izvođača regije na muzičkoj manifestaciji MAC u Beogradu pripala je upravo Graši. Nakon pjesme "Ako te pitaju", prema izboru publike trijumfirala je pjesma "Voli me".

"Na MAC-u je bila odlična atmosfera, fantastična bina, vrhunski izvođači koji su mladi, tek dolaze i oni koji su obilježili historiju poput Lepe Brene i Olivera Mandića. Ova nagrada mi izuzetno znači jer radimo pjesme koje se moraju sviđati prije svega nama, a onda kada se to poklopi s ukusom ljudi, publike, onda to dobija potpuno drugu vrijednost. Zaista sam zadovoljan, jer je pjesma 'Ako te pitaju' obilježila važne stvare i događaje. Bila je dosta velika i dobra konkurencija, što ovoj nagradi dodatno daje na vrijednosti. Uvijek je pjesma najvažnija i ako se ona još ovjekovječi s nagradom, onda je još bolja", kaže Grašo.

No ipak, na početku njegove karijere, priznaje nam, nagrade i nisu pristizale tako lako.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"U životu sam dobio dosta nagrada, ali isto toliko puta nisam dobio nagradu i to možda u najsuptilnijim trenucima, na početku karijere, kada sam smatrao da zaista zaslužujem tu nagradu. Nekako su me zaobilazile, uvijek sam bio drugi. Ali sam s druge strane vjerovao u to što radim. Mislim da je puno važnije od nagrada slijepo vjerovati u ono što radiš, raditi uporno, pjevati i voliti muziku. Onda nekako nakon toga nagrade počnu 'ganjati' tebe I bez da ih ti nešto jako želiš", iskren je Grašo.

Nagrada MAC mu znači mnogo jer je to priznanje regije, kaže nam.

"Ovo je velika nagrada jer se radi o regiji, a regija je nešto što je važno da se spoji muzikom jer se radi o velikom tržištu i nečemu što je važno da bude spojeno. Nagrade kao što su MAC su jako važne, jer na jedan svjetski način rade ono što bi trebala muzika da radi, a to je upravo da spaja ljude kao što je nas spojila", konstatuje Grašo.