Mostarski tandem
122

Perspektivni bend Elliot: Pjesme snimamo iz čiste ljubavi, želja su nam veliki festivali

L. K.
Mostar ne prestaje rađati talente, što dokazuje i kreativni duo Miran Kapor i Jasmina Šuta, koji zajedno čine bend Elliot. Karizmatični, vrijedni i energični dvojac studira i radi u gradu na Neretvi, odakle polako ali sigurno prave ozbiljne korake ka većoj muzičkoj karijeri.

Bend je osnovan 2019. godine u Mostaru, nakon što je Mirana i Jasminu spojila strast i ljubav prema muzici. Od oktobra ove godine objavljuju singlove te polako osvajaju simpatije publike širom BiH. Njihov posljednji singl nosi naziv "Vrijeme", a govori inspirisan je svakodnevnicom brzog života.

Jasmina nas na početku razgovora uvodi u cijelu priču benda. Prije početka avanture zvane "Elliot", Miran je studirao na odsjeku za produkciju i kompoziciju na Bennington koledžu, objašnjava nam Jasmina.

"Učio je svirati gitaru, bass, klavir i turske perkusije. Također se bavi pisanjem projekata", ponosno ističe, dodajući: "A ja se muzikom bavim od svoje pete godine. Roditelji su me tada upisali u dječiji hor, nakon toga sam pohađala osnovnu i srednju Muzičku školu koju sam uspješno završila".

Oboje su u muzici još od malih nogu, upravo ih je ona i ujedinila, a iz dana u dan ih sve više veže proces stvaranja novog materijala i sama ideja kreativnosti. Hrani ih, kažu, kreiranje novih stvari.

"Naš kreativni proces izgleda ovako: Kada se sastanemo, ja obično već imam neki tekst ili ideju, a Miran je svakako veoma produktivan, pa se sastanemo i donesemo odluku na kojoj ćemo pjesmi konkretno raditi i kako ćemo joj udahnuti život. Naprimjer, ja sam imala ideju za pjesmu 'Vrijeme' ali smo je zajedno definisali", kaže Jasmina.

Foto: Fatima Obradović
Foto: Fatima Obradović

Na pitanje da li planiraju ili žele sarađivati sa muzičarima iz regiona odgovaraju: "Često razgovaramo o tim stvarima. Trenutno nemamo dogovorene saradnje, ali naravno da ima mnogo bendova s kojima bismo voljeli raditi. Na toj listi se ističu Nipplepeople i Božo Vrećo".

Prva dva singla benda "Plastelin" i "Mrak" dobili su mnogo pozitivnih kritika, a Jasmina i Miran kažu kako jedva čekaju nastupiti uživo kako bi svoju energiju prenijeli direktno na publiku.

"Trenutno radimo na našem performansu kako bismo mogli nastupati od maja iduće godine. Planiramo se prijaviti na što više festivala u regionu kako bi nas što više ljudi čulo. Zapravo, naš glavni cilj trenutno jeste da krenemo s nastupima i onda vidimo gdje će nas to sve odvesti...", pozitivno zaključuje Jasmina.

Bend novi singl najavljuje za januar 2020. godine.