Legendarni bend
2

Pearl Jam scenu osvježava funkom, objavili "Dance of the Clairvoyants”

L. K.
Legendarni Pearl Jam u novoj pjesmi "Dance of the Clairvoyants" donosi kombinaciju neobičnih zvukova i mijenja svoj već prepoznatljivi stil, najavljujući usput novi album.

Kako piše Rolling Stone, Eddie Vedder je prije mnogo godina imao tzv. "ekstazi fazu" u kojoj je pokušao pisati tehno muziku.

"Slušao sam materijale dok sam bio pod utjecajem ekstazija", rekao je Vedder za Rolling Stones davne 2006. godine: "A sve vrijeme sam se pitao da li tu muziku pišu pod utjecajem ekstazija? Odlučio sam da je najbolji način da to provjerim taj da uzmem ekstazi i pokušam pisati. To nije upalilo. Ali, uživao sam u ekstaziju".

Sasvim slučajno je u istom tom periodu gitarista Stone Gossard poželio eksperimentisati sa zvukom legendarnog benda, kazavši kako mu ne bi smetalo da Pearl Jam ima pjesmu ili dvije koje zvuče kao pjesme Steely Dana.

I, iako nova pjesma ne asocira na "ekstazi" ili muziku Stellyja Dana, ovo je možda najneobičnija nova traka Pearl Jama, komentarišu kritičari. U njoj možemo čuti Veddera kako u nekoliko navrata zvuči poput Davida Byrnea, a osim toga se može čuti i kvalitetan funk zvuk.