Rambo Amadeus za Sarajevo-x.com
0

"Pazim da se ne nasučem na smetljište istorije"

Sarajevo-x.com
U okviru ovogodišnje koncertne sezone Gramofona, 5. aprila u 20.30 sati u Bosanskom kulturnom centru bit će održan "koncert za sjedenje i slušanje" Ramba Amadeusa. Tim povodom i razgovarali smo sa crnogorskim umjetnikom, koji je između ostalog kazao kako se u Sarajevu osjeća kao kod kuće i da će na koncertu u glavnom gradu BiH biti jako veselo.

Ušao si i živ i zdrav u treću deceniju karijere. Šta se sve promijenilo u proteklim godinama i da li su stvari danas bolje ili gore nego nekad?

Sve se promijenilo, živjeli smo bezbrižno u socijalizmu, a onda nam je demokratija pokazala svoje pravo lice. Zapravo je njeno lice surovi kapitalizam koji melje sve pred sobom u besprekidnoj trci za profitom. Glavni zadatak kapitala je da stanovništvo drži u vječnom neznanju, servirajući mu zaglupljujuće medijske sadržaje.

Koliko si se ti sam promijenio u odnosu na recimo predratni period i koliko su te eventualne promjene utjecale na tvoju muziku?

Svijet se mijenja ogromnom brzinom. Pa i ja nekako s njim, pazeći da se ne nasučem na smetljište istorije.

U Sarajevo dolaziš u povodu obilježavanja Dana grada Sarajeva, a na inicijativu i u organizaciji agencije Gramofon. To je dan pobjede nad fašizmom i za građane Sarajeva kraj Drugog svjetskog rata. Šta za tebe predstavlja grad Sarajevo danas?

To je danas grad multikulturalnosti, i to mu daje naročiti sjaj. Mjesto na kome istok i zapad, sjever i jug komuniciraju sa lakoćom. To je grad u kojem se osjećam kao kod kuće. U Sarajevu se nikad ne osjećam kao gost.

Šta nam sa svojim ansamblom spremaš za 5. april u Sarajevu?

Svirka nam je posljednjih godina evoluirala pa su ljudi poželjeli da je prate s koncentracijom kao na jazz festivalu. Odatle ideja da im barem jednom pružimo šansu da na miru poslušaju ono što radimo. To je materijal sa Novog Albuma, koji ćemo uz starije pjesme predstaviti publici. Sviramo u sekstetu, sa duvačkom sekcijom, ja sam nabavio fuzz i wah wah, muzičari znaju o čemu pričam, pa će biti veselo.

Ulaznice za koncert ovog umjetnika, koji je na muzičkoj sceni više od dvadeset godina, možete kupiti na blagajni BKC-a svaki radni dan od 12.00 do 18.00 sati. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 15 KM, a na dan koncerta 20 KM.