Muzika
0

Pavarottiju nagrada Doniceti

FENA
Slavni italijanski tenor Lucano Pavarotti (71) pojavit će se iduće nedjelje prvi put u javnosti od operacije raka pankreasa, kojoj je bio podvrgnut ovog ljeta, da bi primio nagradu Doniceti.

Ovo značajno priznanje bit će uručeno velikom operskom pjevaču na posljednjoj večeri muzičkog festivala u Bergamu, Donicetijevom rodnom mjestu na sjeveru Italije, saopćili su organizatori manifestacije, prenijela je agencija AP.

Nagrada je dodijeljena Pavarotiju kao priznanje za izvođenje operskih djela Gaetana Donicetija (1797-1848) širom svijeta.

Devet Pavarottijevih studenata pjevat će arije nekih od Donicetijevih opera, među kojima su "An Bolen", "Lukrecija Bordžija" i "Don Paskvale".

"Njegovo zdravstveno stanje je mnogo bolje, premda ima izvjesnih poteškoća da se kreće. Koristi omanji štap", kazala je Rafaela Valseki, predstavnica pozorišta Doniceti.

Pavaroti se u julu spremao da napusti New York i nastavi sa svojom oproštajnom turnejom kada su mu ljekari otkrili malignu izraslinu na pankreasu. Poslat je na operaciju, a svi preostali koncerti za 2006. su otkazani.

Pavarotti više nije pjevao u operi od 2004. godine.