Muzika
0

Pavarotti se izliječio od raka, najavio nastavak oproštajne turneje za iduću godinu

FENA
Luciano Pavarotti tvrdi kako ne namjerava dopustiti da padne zavjesa na njegovu pjevačku karijeru uprkos nedavnoj operaciji raka pankreasa.

"Imam svaku namjeru vratiti se pjevanju ", izjavio je 70-godišnji tenor u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u italijanskim dnevnim novinama La Stampa, prenosi AP.

"Želim dovršiti svoju tiurenju. Ne mogu dati tačne datume jer moram raspravljati o tome s doktorima, ali mislim da ću početi ponovo iduće godine", izjavio je čovjek koga brojni ljubitelji opere smatraju najvećim tenorom svih vremena.

Pavarotti se pripremao da napusti New York u ovom mjesecu kako bi nastavio svoju oproštajnu turneju kada su mu doktori otkrili malignu masu na pankreasu - vrstu raka koja se često smatra smrtnom presudom.

On je podvrgnut operaciji u njujorškoj bolnici i svi njegovi preostali koncerti za 2006. su otkazani.

Obzirom da se tumori na pankreasu često dijangnosticiraju u poodmakloj fazi, to je jedna od svih vrsta malignih oboljenja s najvećom stopom smrtnosti. Pavarottijevi predstavnici, međutim, izjavili su kako je njegov tumor suzbijen i da su doktori bili u stanju da ga hirurškim zahvatom uklone, nudeći šanse za preživljavanje.

"Bio sam priličnpo sretan u toj nesreći", izjavio je Pavarotti novinama sa sjedištem u Torinu nekoliko sati nakon što se vratio u svoj njujorški dom iz bonice.

"Bolje, bolje, bolje", izjavio je Pavarotti odgovarajući na pitanje kako se osjeća. "Konačno sam kući, u svom domu, izašao sam iz bolnice. Šta da kažem? To je sjajan osjećaj", izjavio je on u telefonskom intervjuu La Stampi nekoliko sati nakon puštanja iz bolnice i dodao je da će doći u rodnu Italiju u predstojećim sedmicama kako bi nastavio s oporavkom.

Pavarotti je iskoristio prednosti televizijske ere kako bi postao najpopularniji i najtraženiji umjetnik - posebno kao jedan od Tri tenora, skupa s Placidom Domingom i Joseom Carerasom. Pavarotti se povukao s operskih scena u 2004., ali je nastavio s koncertnom karijerom, čija je kruna trebala bila oproštajna turneja koju je planirao održati širom svijeta.