Muzika
0

Pavarotti i Bono pjevaju za djecu Iraka

Klix.ba
<b>Bono</b> će zajedno sa <b>Lucianom Pavarottijem</b> pjevati kako bi sakupio novac za iračke civile napadnute u ratu.

Bono i Pavarotti su već surađivali 1995. godine kako bi prikupili novac za žrtve rata koji se desio u našoj zemlji, a sada će se ponovo pojaviti na desetom koncertu Pavarotti & Friends koji se treba održati 27. maja. Ovaj koncert se svake godine održava u Pavarottijevom rodnom gradu Modeni u Italiji, a novac prikuplja UNHCR koji se trenutno priprema za snadbijevanje izbjeglica na Srednjem Istoku tako što je organizovao kampove u Jordanu, Siriji i Iranu, zemljama koje graniče sa Irakom.

  1. godine su se Pavarottiju na njegovom koncertu pridružili Sting, Lou Reed i Andrea Bocelli koji su prikupljali novac za angolanske izbjeglice. 2001. godine je koncert zaradio 3,3 miliona dolara za afghanistanske izbjeglice, dok je izbjeglicama sa Kosova 1999. godine otišao milion dolara od ovog koncerta.

Luciano Pavarotti je 2001. godine primio Nansen Refugee Award, nagradu za svoju pomoć izbjeglicama. Međutim, i sam Bono je poznat po svojim mirovnim akcijama širom svijetu. Zadnja od njih je bio sastanak sa američkim predsjednikom Bushom i francuskim predsjednikom Chiracom kako bi ih ohrabrio da više pomažu zemljama u razvoju.