Intervju za BBC
47

Paul McCartney izjavio kako je John Lennon inicirao raspad Beatlesa

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kada je grupa The Beatles prestala sa radom 1970. godine, većina obožavatelja smatrala je kako je za raspad kriv Paul McCartney. Međutim, otkrio je da je zapravo John Lennon bio taj koji je inicirao raspad.

U intervjuu za BBC Radio 4 koji će se uskoro emitovati ispričao je: "John je jednog dana ušao u prostoriju i rekao: 'Odlazim iz Beatlesa.' Ta situacija podsjećala je na razvod."

McCartney je rekao i kako su ga optuživanja za raspad grupe frustirala pola stoljeća. Naveo je kako je Lennonova odluka vođena težnjom za uspostavljanjem socijalne jednakosti.

Kao primjer toga naveo je pokret "bagism" zbog kojeg su Yoko Ono i on sjedili u vreći kako bi poručili ljudima da ne sude drugima na osnovu izgleda.

Lennon i Ono su također organizovali "bed-ins for peace" u okviru kojih su sedmicu dana ležali u krevetima po hotelskim sobama u Amsterdamu i Montrealu u znak protesta protiv Vijetnamskog rata.

"Poenta je bila da je sa Yoko želio početi praktikovati novi način života. Zaista mu to nismo mogli uzeti za zlo", ispričao je McCartney.

Raspad Beatlesa je opisao kao najteži period u životu i da bi sigurno nastavili svirati da ih Lennon nije napustio.

"To je bila moja grupa, moj posao i moj život. Želio sam nastaviti raditi jer smo snimili prilično dobre stvari kao što je album 'Abbey Road' i pjesma 'Let It Be'", ispričao je.

McCartney će narednog mjeseca objaviti knjigu u kojoj detaljno objašnjava pjesme koje je napisao, uključujući one koje je snimio dok je bio u Beatlesima. Cijeli intervju bit će emitovan 23. oktobra.