Marsej
0

Pala bina za Madonnin koncert, jedan radnik poginuo

Sarajevo-x.com
Konstrukcija koja je trebala držati pozornicu na kojoj će nastupiti kraljica pop muzike Madonna na stadionu Velodrome u Marseju srušila se, a tom prilikom jedna osoba je poginula, dok je devet povrijeđeno.

Kad je čula za nesreću koja se dogodila u četvrtak oko 5.15 popodne, pjevačica je zaplakala, a na koncertu u Udinama u Italiji odala je počast dvjema osobama koje su izgubile život, iako je potvrđena smrt samo jedne.

Kako piše Daily Mail, Madonna je bila veoma potištena kad su joj na generalnoj probi, koju je održala na stadionu Fruili, dojavili o nesreći. Koncert u Marseju automatski je otkazan, iako je prethodno bio rasprodan.

Poginuli je 53-godišnji Francuz čije ime nije objavljeno, a među ranjenima su Britanac i Amerikanac, koji su u kritičnom stanju.

Na strukturi je radilo oko 50 tehničara, a fotogafije načinjene na mjestu događaja ukazuju na pad najmanje jednog krana koji je služio za postavljanje dijelova bine. Na grupu radnika pao je krov, čije postavljanje je u tom trenutku bilo gotovo završeno.

"Pošto nije pao odjednom, nekoliko ljudi uspjelo se spasiti", rekao je vijećnik Marseja Maurice Di Nocera.

U akciji spašavanja našlo se 27 vatrogasnih kola i 80 vatrogasaca. Istraga o slučaju je u toku.

Ovaj stadion sa 60.000 sjedišta mjesto je na kojem igra tim fudbalskog kluba Olympique Marseille.

Bina za Madonnin koncert bila je veoma skupa, otkrio je jedan od radnika, dodajući kako je bila moderna i sa brojnim svjetlima i detaljima.

"Tehničari su znali šta rade, ali se strašna nesreća ipak dogodila", prokomentarisao je i uputio svoje izraze saučešća porodicama poginulog i povrijeđenih radnika.