Muzika
0

Paco De Lucia u sarajevskoj Zetri

FENA
U okviru "Prvoga internacionalnog muzičkog Zetra festivala", nakon nastupa Maksima Mrvice 10. juna i predstave "Labuđe jezero" 17. juna, slijedi i prvo gostovanje najpoznatijieg gitariste flamenka Paco De Lucie u sarajevskoj Zetri 5. jula.

Paco je rođen 1947. godine kao Francisco Sánchez Gómez, ali koristi umjetničko ime u čast svoje majke Lucie Gómez. On je najmlađi od pet sinova. Njegov otac Antonio i brat Ramon su ga naučili svirati prve taktove na gitari kada mu je bilo samo pet godina. Njegovi mentori bili su Nino Ricardo, Miguel Borrull, Mario Escudero and Sabicas, ali najbitnija figura među njima je njegov otac Antonio Sanchez.

Paco 1958. godine prekida redovno školovanje da bi se u potpunosti posvetio gitari, a godinu dana poslije 1959., dobio je specijalnu nagradu na "Festivalu Concurso Internacional Flamenco de Jerez de la Frontera". U Jerezu je 1962.godine dobio specijalnu nagradu pjevajući u duetu "Los Chiquitos de Algeciras" sa bratom Pepeom.

Kada se njegova porodica preselila u Madrid, Paco se pridružuje družini José Greco sa kojom, kao gitarist, odlazi na na prvu inostranu turneju 1963. godine. U New Yorku stupa u kontakt sa Sabicasom i Mariom Escuderom, ali unatoč tome on se smatra polaznikom Škole gitare Nina Ricarda.

Sa Ricardom Modregom 1965. godine snima dva albuma sa popularnim temama Garcie Lorce i tri ploče sa njegovim bratom Ramonom de Algesiracom.

Paco 1967. godine odlazi na turneju sa Festivalom Flamenco Gitano, i to je ujedno i godina kada snima prvi solo album La fabulosa guitarra de Paco de Lucia gdje se može uočiti uticaj Nina Ricarda, Sabicasa i Maria Escudera. Tokom 1968. godine upoznaje Camarona de la Isla sa kojim snima 10 ploča i sa kojim sarađuje sve do njegove smrti u julu 1992. godine.

U 1969. godini on snima album Fantasia Flamenca koji, na neki način, definira njegov stil. U to doba Paco puni 22 godine kada i nastupa period njegove slave koji se ogleda u velikim gitarskim recitalima koje je izvodio u Palau de La Musica u Barceloni (1970) i u Teatru Real u Madridu (1975). Četiri godine poslije on snima i Fuente y Caudal sa velikim hitom "Entre dos Aguas" s kojim je ostvario svjetsku slavu.

U narednom periodu Paco osniva sekstet s kojim priređuje nekoliko koncerata širom svijeta, a 1984. godine snimili su live album nazvan "Live One Summer Night".

Najpoznatiji gitarist flamenka današnjice i danas djeluje i priređuje nezaboravne momente publici širom svijeta.