Takmičenje se bliži
88

Ovo je prvih pet pjesama na kladionicama Eurosonga: Imate li svog favorita?

I. B.
Ove zemlje su u Top 5 favorita na ovogodišnjim kladionicama (Foto: Instagram)
Ove zemlje su u Top 5 favorita na ovogodišnjim kladionicama (Foto: Instagram)
Iako na kladionicama Eurosonga ubjedljivo vodi jedna zemlja - Ukrajina, treba uzeti u obzir i one koje se nalaze nekoliko mjesta ispod. Ovo su, sudeći po glasanju korisnika, ovogodišnji favoriti za pobjednika.

Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope sve je bliže, a ove godine prvo polufinale održati će se 10. maja u Torinu. Ovo su pjesme koje su dobile najviše glasova posjetitelja ovogodišnjih kladionica na Eurosongu.

Ukrajina

Zemlja u kojoj je krajem februara Rusija započela invaziju, ubjedljivo je prva na kladionicama sa čak 35 posto glasova. Ovogodišnji predstavnici su grupa Kalush Orchestra sa pjesmom "Stefania". Bend je nazvan po ukrajinskom gradu, a pjesma je posvećena majci pjevača grupe, ali i svim drugim majkama, govoreći o njihovim izazovima u današnjem svijetu.

Italija

Iako je prošlogodišnja pobjednica, Italija se i ove godine našla na samom vrhu kladionica sa pjesmom "Brividi" koju izvodi najpopularniji mladi muzički dvojac u Italiji Mahmood & Blanco. Trenutno imaju 15 posto glasova, a prije nego su izabrani predstavnici Ukrajine, zauzimali su prvo mjesto na kladionicama. Mahmood je već ranije predstavljao Italiju na Euosongu, a tada je, 2019. godine, takmičenje napustio sa osvojenim drugim mjestom.

Švedska

Predstavnica Švedske ove godine je Cornelia Jakobs, a u Torinu će nastupiti sa pjesmom "Hold Me Closer". Trenutno se nalazi na trećem mjestu kladionica sa 11 posto glasova. Ova talentovana 30-godišnjakinja već dva puta se borila za predstavnicu svoje zemlje na Eurosongu zajedno sa grupom Love Generation. Naposlijetku, posrećilo joj se kao solo izvođačici.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Sa pet posto glasova, ispred Ujedinjenog Kraljevstva ove godine takmiči se Sam Ryder i njegova pjesma "Space Man". Sam je inače pjevač i tekstopisac koji se preko noći proslavio na društvenim mrežama kada je za vrijeme izolacije privukao pažnju obradama popularnih pjesama. Sa preko 12 miliona pratitelja na TikToku, trenutno je najpopularniji britanski muzički umjetnik na ovoj platformi.

Grčka

Na petom mjestu sa trenutno četiri posto glasova nalazi se Amanda Tenfjord i njena pjesma "Die Together". Amanda je prve godine svog života provela u Grčkoj, a zatim se sa porodicom preselila u Norvešku. Hvaljena je pjevačica i spisateljica tekstova, a osim toga ova 25-godišnjakinja je i studentica medicine.

Kompletan spisak glasanja možete pratiti OVDJE.