Frenetični aplauzi
16

Ovacije za Damira Imamovića i Sevdah Takht na beogradskom Kolarcu

Klix.ba
Foto: Rade Marković
Foto: Rade Marković
Dugo očekivani koncert Damira Imamovića i njegovog Sevdah Takhta na Kolarcu u Beogradu pokazao je zašto ga većina stranih medija i fanova smatra "kraljem novog sevdaha".

Harizmatični Sarajlija je fascinantnim vokalom i sjajnom interpretacijom tradicionalnih i vlastitih hitova dobijao frenetične aplauze nakon svake numere, a vrhunska svirka Sevdah Takhta je na najsofisticiraniji način pratila neiscrpan izraz ovog mladog umjetnika.

Foto: Rade Marković
Foto: Rade Marković

Porijeklom iz čuvene sarajevske porodice Imamović, Damir je na pravi način spajao tradicionalne bosanske motive sa soft jazz i world music teksturom, izvodeći pjesme poput ’’Lijepi Meho’’, ’’Sarajevo’’, ’’Opio se mladi Jusuf-beg’’, ’’Snijeg pade na behar na voće’’, ’’Dva se draga’’ i hitove sa najnovijeg albuma "Dvojka".

Imamović se trudio da skoro svaku numeru najavi zanimljivom pričom o njenom nastanku, a posebno se zahvalio svom toncu Nikoli Vranjkoviću i organizatoru ReProdukciji, obećavši da će sljedeći koncert održati u većem prostoru.

Foto: Rade Marković
Foto: Rade Marković

Nakon višeminutnih ovacija, Damir i Sevdah Takht su izašli na bis i izveli ’’Rado kćeri Rado’’ i ’’Kafu mi draga ispeci’’, što je naišlo na oduševljenje mnogobrojne publike, a pojedini su i suzama ispratili čuvenu tradicionalnu pjesmu.

Koncertu je prisustvovao veliki broj ličnosti iz javnog i kulturnog života srbijanske prijestonice među kojima i Aleksandra Kovač, Dragan Vujić Vujke, MC Sajsi, Petar Rudić, kao i mnogobrojni voditelji radijskih i TV stanica.