Muzika
0

Outlook festival: Launch Party u Sarajevu

Klix.ba
Nakon launch partyja Dimensions Festivala, sljedeći na redu u So.bi je i launch party za još veći i stariji festival na Punta Christo tvrđavi – za Outlook festival.

Party se održava u subotu, 1. juna, s početkom u 23.00 sata, a ako dođete imat ćete priliku da osvojite jednu od dvije karte za ovaj festival. Outlook festival, najveći evropski festival bass muzike i sound system kulture, te osvajač nagrade UK festival awards 2011. za najbolji festival evropskog kontinenta, održat će se od 29. augusta do 2. septembra 2013. na jedinstvenoj lokaciji poluotoka i tvrđave Punta Christo u Štinjanu kraj Pule.

Usmjeren na aktualna i poznata svjetska imena dub, dubstep, drum'n'bass, reggae, dancehall, jungle, hip-hop, roots, soul, house, techno, garage, grime i elektronske muzike i s impresivnim brojem od 550 izvođača, muzički program Outlook festivala će se odvijati na 12 dnevnih i noćnih pozornica i na 48 zabava na brodovima. Tu su i dnevni programi na plaži i brojni popratni zabavni, kulturni i turistički sadržaji. Od stotina odličnih izvođača koji će ove godine zabavljati hiljade zaljubljenika u bass, izdvajamo samo neke: Mala in Cuba, Mos Def, Alborosie, Jay Electronica, XXYYXX, The Pharcyde, David Rodigan, Shy FX, LTJ Bukem, Gentelmen's Dub Club, Capleton, Andy C, B. traits i zaista mnogi, mnogi drugi izvrsni muzičari. Festivalske karte koštaju oko 170 eura, ali svi zainteresovani iz naše regije (Hrvatska, BIH, Srbija, Makedonija) mogu karte kupiti jeftinije, za 172 KM.

Za nekoliko dana, u okviru launch partyja Outlook festivala, imat ćete priliku poslušati dobro znanog gosta Sarajeva, Filipa Motovunskog, MMMenigu i Concrete Jungle DJ-e.

Filip Motovunski je mladi dnb/jungle DJ i producent. Dio je bivše hiphop/dnb/jungle grupe PCP koju čine Ivan Babić (Boost) i sam Filip za koju već oko sedam godina radi produkciju i MC-ja. Danas stvara svoje jungle/dnb trake, dio je kanadske Jungle/Dnb etikete Junglexpeditions za koju je izdao "Ta Pa Tap" digitalni EP od 5 pjesama. Filip je i dio zagrebačkog Kingston Sound Crewa. Autor je već dobro poznatih obrada "Djevojke u ljetnim haljinama", "Kad bi svi", "Ta pa tap", "Koke linija"... Također, za isti label je izašao Sort Dem Out EP koji dijeli sa Rahmaneeem.

Trenutno radi na prvim fizičkim izdanjima za BPM Rec. Uz Big Buda, The Green Mana i Rahmaneea Filip je dio njemačke DnB etikete Breaks Per Minute (BPM Rec.) Često suradjuje sa DJ Rahmaneeem iz Beograda. Zadnje tri godine odvrtio je čak 300-tinjak partija u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Njemačkoj sa imenima kao što su Tricky D, Rahmanee, John B, RCola, Confusion, Banana Zvuk, Mc Yuri, Stillness, DJ Peers, Jacky Murda, Daniel S, JinSan, Kingston Sound, MRK1, Yesh, Rea, Roots in Session, Bassinvaders, King Shango soundsystem, Swift, Safety breaks, MMMeniga, Pips, Edo Maajka, Dirty Beats crew, Gypsy Jungle... Tri godine unazad organizira klupski program "Drama" u Max Magnusu u Pazinu gdje dovodi DJ-e i MC-e s područja cijelog Balkana, ali i zapadnije. Baš njemu možemo zahvaliti što je Istra doslovno poludjela za drum&bass soundom, a njegova produkcija uveseljava svakog clubbera širom regije.

MMMENIGA - Bilo je potrebno da svi bendovi u kojima je svirao stanu s radom (kao što je to slučaj u posljednje dvije i pol godine nakon razlaza Radikal Dub Kolektiva), kako bi dodatno fokusirao svoje DJ-iranje s kojim se usputno bavi duži niz godina. Pripadnik punk generacije iz kraja 80-ih danas svoje setove bazira na dubstepu, uglavnom prilagođenom tvrđim varijantama, ali ovom prilikom njegova selekcija biti će u kombinaciji sa bass music i techno stilovima. Vrti isključivo s vinila, s naglaskom na svježa izdanja objavljena u posljednjih nekoliko mjeseci. Osim sviranja i partijanja za koje odvaja većinu slobodnog vremena, bavi se organizacijom festivala, clubbing događanjima, izdavaštvom, booking podrškom izvođačima i još mnogim drugim. U prošloj 2012. godini i početkom ove godine zabilježio je zavidan broj nastupa, te svirao u Zagrebu, Šibeniku, Sarajevu, Beogradu, Oslu, Ljubljani… Nestrpljivo čekamo poslušati set koji je spremio za svoj drugi nastup u Sarajevu i So.bi.

Domaćini su ovog puta Concrete Jungle DJs, Riven i Said5. Said5 se ozbiljnije počeo baviti dj-ingom 2006. godine, kada je nastupao u sarajevskim klubovima, sa setovima koji bili bazirani na hip-hop muzici. Naime u to vrijeme, Said5 djeluje djeluje u sarajevskim organizacijama "Bussin Crew" i "Basic ent", i organizuje niz hip hop događanja s dj Rivenom. Iz saradnje s Baga Soundom se izrodila i serija partija pod nazivom Concrete Jungle, na kojem Said5 djeli DJ pult sa imenima kao što su: Dj Rahmanee, Filip Motovunski, Baga Sound, Roots in session, Billain, Dj Riven, Boris, Moonia, Dj Ahmaad, Mc Nine, Mr.Mehikano, Gogo ba, Jahkozza, Necone, Rasheed i mnogi drugi.

U klubu Said5 svojim izborom muzike jednostavno sve tjera na ples, radilo se o dnb, jungle ili breakbeat muzici. Dj Riven je u priču o DJ-ingu krenuo 2002. godine. Radio je sam, a počeci rada su mu bili vezani uz podršku nadolazećim umjetnicima u vidu designa, produkcije CD-a itd. Jedan je od dva osnivača Concrete Jungle pokreta, koji već tri sezone organizira sarajevske klupske večeri na kojima su ugostili izvođače raznih muzičkih profila iz regije. Potom je Rivena zahvatio virus zvan drum and bass, što bi mogli označiti kao njegovu mračnu stranu, njegovi setovi su isprepleteni liquidom, tech d'n'b- om, pa čak povremeno i koketira s neuro funkom! Posljednjih šest mjeseci pridružio se Frenkiju na svirkama kao njegov DJ, te su zajedno odradili nekoliko nastupa. U svom opusu kao organizator ima više od šezdeset klupskih večeri/koncerata, a izdvojili bi: Edo Maajka, Defence, Frenkie, Concrete Jungle, True Rap Serijal, True Ghetto Blaster Serijal, RnB Confusion 2009/2010 sezona. Sudionik je Red Bull Music Academy workshopa, gdje je na RB Articoolaciji 2008. godine u sklopu tročlanog tima (DJ, MC i writer) osvojio prvo mjesto.