Open City Mostar
25

Otvoren festival koji kroz muziku i umjetnost pokazuje da u Mostaru nema granica i razlika među ljudima

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Treće izdanje Open City Mostar, festivala Evropske unije i Grada Mostara otvoreno je na platou iza Gimnazije Mostar i okupilo veliki broj građana i turista najvećeg hercegovačkog grada kojim je prije toga prohujalo olujno nevrijeme.

Festival su u osvježenom Mostaru uz prigodnu svečanost otvorili gradonačelnik Mario Kordić i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Mostarski gradonačelnik je podsjetio, da je ovo događaj startao s administracijom koju on predvodi, te da je nastao zajedno sa Sattlerom u cilju da se kroz umjetnost, kulturu i muziku kao univerzalni jezik, počnu raditi zajednički integracijski programi, da se građani toga grada zbliže i zajedno druže.

"Cilj je da se shvati, da smo svi ispod kože isti i da nesretne 90-te ostavimo iza sebe, te se bavio bitnim temama za ovaj grad. To je ekonomski razvoj i povratak mladih ljudi koji su otišli prije 30 godine, da se vrate i vide pozitivnu perspektivu i daju potrebnu energiju kako bi se grad dalje razvijao", kazao je Kordić.

Sattler ističe kako je lako nešto uraditi jednom, ali da je to mnogo teže uraditi tri puta, te da je zbog toga sretan što je uspostavljena tradicija "Otvorenog Grada Mostara".

Johann Sattler (Foto: G. Š./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Želim poručiti sa ovog festivala da nije bez razloga da se ovaj festival zove upravo 'Otvoreni Grad Mostar'. Željeli smo poslati poruku da je ovo otvoreni grad, koji nema granica i nema razlike među ljudima, a upravo ovaj festival utjelovljuje tu ideju", kazao je Sattler u Mostaru.

Otvaranje Open City Mostar festivala je upriličeno u saradnji s Moba Street Food festivalom, a prve večeri u muzičkom dijelu programa nastupila je grupa Cubismo.

Open City Mostar festival otvara javne prostore za kulturu, umjetnost, kulturnu participaciju i promociju vrijednosti Evropske unije.

Uključuje raznolike izvođače i besplatnu programsku ponudu koja obuhvata koncerte, nastupe lokalnih izvođača, saradnju s postojećim kulturnim institucijama i festivalima u Mostaru, MCO festival nudi sadržaje za publiku svih generacija i zanimanja.

Open City Mostar 2023 će trajati 16 dana tokom kojih će biti održano 14 događaja na pet lokacija: Plato ispred Gimnazije Mostar, plato ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, Muzički centar Pavarotti, Hamam Stage i park Zrinjevac.