30. jubilej festivala
2

Otvaranjem SVEM-a od sutra u Sarajevu vlada atmosfera klasične muzike

FENA
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Njegovatelji internacionalne i domaće bh. klasične muzike od 15. do 24. maja u Narodnom pozorištu mogu uživati u koncertnim iznenađenjima i festivalskom raspoloženju koje će obogatiti 30. jubilej festivala "Sarajevske večeri muzike-SVEM".

"SVEM se otvara sutra u 20 sati koncertom Carl Orffove - Carmine Burane. Pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića nastupit će muzičari Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, dječiji hor “Superar” in BiH, festivalski hor “Virtuozi”, te solisti Nina Dominko, sopran, Ileš Bečei, kontratenori i Domen Križaj, bariton", izjavio je na današnjoj press konferenciji umjetnički direktor SVEM-a Ninoslav Verber dodajući da će ovaj koncert biti izveden i 16. maja također u 20 sati u Narodnom pozorištu.

Kao centralni događaj jubilarnog izdanja SVEM-a najavio je gostovanje neponovljivog virtuoza na klaviru današnjice – Ive Pogorelića, koji će publiku počastiti cjelovečernjim recitalom posvećenom djelima Frederica Chopina. Njegov nastup na pozornici Narodnog pozorišta bit će upriličen u subotu, 18. maja, u 20 sati.

Prije zatvaranja festivala 21. i 22. maja u koncertnoj sali Cvjetko Rihtman festivalsku atmosferu ispunit će zvuci kamernih sastava internacionalnih umjetnika. Koncert “Histoire” izvest će hrvatska flautistica Lucija Stilinović i portugalski gitarist Pedro Ribeiro Rodrigues, dok će mlada nada makedonskog pijanizma Ines Nedelkovska odsvirati solistički klavirski program. Također, nastupit će slovenačka violinistica Lana Trotovšek i španska pijanistica Marie Canyigueral.

"Festival se zatvara u petak, 24. maja, ponovo u Narodnom pozorištu gdje publiku očekuje iznenađenje koje će prirediti mlada bh. kompozitorica Hanan Hadžajlić, koja je u specijalnom povodu proslave 30. jubileja SVEM-a komponovala djelo za orkestar, kao neizostavne karike internacionalnog i domaćeg bh. muzičkog stvaralaštva. Te večeri predstavit će se i jedan od svjetski najpriznatijih virtuoza na intrumentima truba i flugelhorn Sergej Mihajlović Nakariakov", dodao je Verber.

Tokom 30 godina postojanja SVEM je dao doprinos u promicanju najviših kulturnih i estetskih vrijednosti koje nosi klasična, umjetnička muzika, a i dalje će uticati na razvoj muzičkog profesionalizma i kompozitorstva u Bosni i Hercegovini.