{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivena dosad nepoznata Mozartova kompozicija

S
24.3.2012. u 11:26
0
13
Otkrivena dosad nepoznata Mozartova kompozicija
0
Otkrivena dosad nepoznata Mozartova kompozicija
Mozart
Do sada nepoznata klavirska kompozicija Wolfganga Amadeusa Mozarta, koju je je čuveni kompozitor napisao kada je imao 10 godina, pronađena je u Austriji.
Komad, koji je najvjerovatnije komponovan 1767. i 1768. godine, pronađen je u notnoj svesci na jednom tavanu, javio je BBC. Eksperti vjeruju da je ova kompozicija "Allegro Molto" djelo Mozarta. Ona je napisana u notnoj svesci na čijoj je naslovnoj strani na italijanskom napisano "Del Signore Giovane Wolfgango Mozart".

Muzički ekspert Hildegard Herrmann-Schneider rekla je da je samo otac Mozarta Leopolod Mozart koristio to ime kada bi potpisivao svog sina. Notna sveska od 160 strana datira iz 1780. godine, a u njoj su i kompozicije Mozartovog oca.

Austrijski muzičar Florian Birsak izveo je četvorominutu kompoziciju na originalnom klaviru u rodnoj kući Mozarta."To nije samo neki komad, u njemu se već osjeća veličina i genijalnost Mozarta", rekao je on.

Eksperti su 2009. godine otkrili dva komada za koja se vjeruje da ih je napisao Mozart kada je imao sedam ili osam godina.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: