Muzika
0

Otkazan Loveparade 2004

NINA
Iz organizacije Loveparade je prije nekoliko dana izašlo tužno saopštenje - Loveparade, koji se svake godine održava u Berlinu, ove se godine neće održati.

Prema riječima organizatora, glavni razlog otkazivanja tog najmasovnijeg svjetskog eventa je nedostatak financijskih sredstava. Godine 2001. Loveparade je posjetilo čak milion ljudi, dok se posljednje dvije godine taj broj znatno smanjio.

Generalno poslovno stanje u proteklih nekoliko godina nije samo utjecalo na Loveparade, nego i na mnoge poslovne saradnike organizatora, kako u marketinškom smislu tako i u samoj muzičkoj industriji. Cijeli projekat je 2003. podupirao Grad Berlin, koji je financirao jedan dio proračuna Loveparade. Međutim, berlinski senat ove godine nije našao financijsko rješenje, iako je organizator ''srezao'' sve troškove oko organizacije na minimum.

Organizator je unatoč ovim problemima i dalje tražio način da spasi festival, pa su u jednom trenutku namjeravali financirati cijeli događaj od prodanih ulaznica, ali su ipak na kraju konstatirali da bi ovakva odluka bila još pogubnija jer bi se cijela ideja od koje je i krenuo Loveparade okrenula naopačke.

Naime, berlinski Loveparade je prvotno zamišljen kao ''događaj otvoren za svakoga'', tako da bi se naplaćivanjem ulaznica moralo sve izmijeniti iz temelja, a stari Loveparade više ne bi bio ono što jest.

Organizator je ipak obećao da otkazivanje ovogodišnjeg Loveparadea ne znači njegov konačni kraj, te da će nastaviti raditi na iznalaženju sredstava za buduće projekte.

Informacije radi, dok je Grad Berlin podržavao Loveparade, ovaj projekat je do 2000. koštao između 300.000 i 350.000 eura, dok bi danas organizacija koštala nevjerojatnih 1,230.000 eura.