Muzika
0

Osvajači i Psihomodo pop na Festivalu prijateljstva u Goraždu

FENA
Goražde
Goražde
Četvrta noć "Festivala prijateljstva - Goražde 2010.“ ostat će upamćena po sjajnom provodu brojne publike, a zasluge za to pripadaju bendovima "Osvajači“ iz Srbije te "Psihomodo pop“ iz Hrvatske.

Kao pravi predstavnici melodičnog "Hard“ i "Heavy“ zvuka, srbijanska grupa "Osvajači“ priredila je sjajan koncert hiljadama fanova koji su u Goražde stigli iz svih krajeva BiH. Iako su svirali do ponoći, nisu stigli odsvirati sve pjesme koje je publika tražila.

"Sjajno je bilo. Mi nismo ni sumnjali u ovo iako smo prvi put u Goraždu, ali smo svirali svuda gdje ljudi znaju našu muziku. Sve je bilo super, organizacija odlična, uživali smo svi skupa i publika i mi. Ovo sigurno nije zadnji put da smo ovdje. Sad kad smo uspostavili kontakt definitivno želimo doći ponovo“, kazao je vokal "Osvajača“ Zvonko Pantović Čipi.

Nakon "Osvajača“ na centralnoj pozornici uslijedio je i nastup "Psihomodo popa“ s orginalnim Davorom Gopcem, koji je priredio odličan provod brojnoj publici.

"Bilo je dobro, malo sam imao išijas, ali to se ne smije govoriti javno. Nadisao sam se toliko kvalitetnog zraka ovdje da je to nevjerovatno. Volim Goražde, krasan grad, i doći ćemo ponovo. Ovaj festival je nešto sjajno, ma super je ovdje. Nama je bilo odlično, publici je bilo odlično, i to je to“, kazao je u svom stilu Gobac nakon dvoiposatnog koncerta.

U Domu mladih Centra za kulturu prikazana je dokumentarna reportaža "Hotel tri krune“ te upriličena promocija romana "Utjeha“ autorice Nizame Granov-Čaušević.

Večeras će u sali Centra za kulturu biti promovirana Antologija novijeg bh. pjesništva "Da je bar devedeset treća“ autora Marka Vešovića, nakon čega će biti priređen koncert klasične muzike uz učešće Samira Ahmetspahića i Emine Hubjer.

Mala bina na Trgu branilaca grada rezervirana je za ljubitelje pop-rok muzike, a nastupit će bendovi AIN 1 iz Španije, "Under culture“ iz Sarajeva te "Stari grad“ iz Srebrenice.

Na centralnoj pozornici ispred Gradske dvorane slijedi koncert narodne muzike i sevdaha. Pored goraždanskih interpretatora nastupit će Nusreta Kobić, Hasiba Agić, Ibrahim Jukan, Elmedin Balalić, Esad Kovačević i Džavid Pamuković. Gost večeri je Dragan Kojić Keba.