Učenici pokazali znanje
420

Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo proslavlja 40. godišnjicu uz online koncert

Dž. L.
Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo proslavlja 40. godišnjicu postojanja i rada te su tim povodom kolege nastavnici i učenici škole u proteklom periodu izolacije naporno radili i pripremili program svečanog koncerta u povodu obilježavanja ovog velikog jubileja.

Koncert je objavljen na oficijelnoj stranici škole te na YouTue kanalu škole.

U koncertu koji traje oko sat vremena svi zaljubljenici u klasičnu muziku roditelji, prijatelji i javnost imaju priliku vidjeti izvedbe 33 učenika od prvog do završnog šestog razreda škole na devet različitih instrumenata i u klasičnom baletu gdje mladi muzičari i plesači pokazuju koliko su zapravo napredovali i naučili u raznim stadijima obrazovanja u JU OMBŠ Novo Sarajevo.

Foto: OMBŠ Novo Sarajevo
Foto: OMBŠ Novo Sarajevo

JU Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo osnovana je davne 1980. godine pod nazivom Škola za osnovno muzičko obrazovanje "29. Novembar". Od tada pa preko ratnih dešavanja škola je napravila pozitivne iskorake i uspjela proširiti sadržaj muzičkog obrazovanja uvodeći nove odsjeke i ispostavu u Ilijašu.

"Šarolikost karaktera naših nastavnika čini rad razigranim, a njihova angažiranost i profesionalnost daje visokokvalitetnu elementarnu muzičku i baletsku edukaciju. Ovakav način rada doprinosi entuzijazmu učenika koji sa raznovrsnim i kvalitetnim izborom programa dostižu kvalitet koji prelazi granice prosječnosti", poučuju iz OMBŠ Novo Sarajevo.

Foto: OMBŠ Novo Sarajevo
Foto: OMBŠ Novo Sarajevo

OMBŠ "Novo Sarajevo" aktivno učestvuje na brojnim gostovanjima van BiH, a koncertima sa bogatim repertoarom, efektnim scenskim nastupom i jedinstvenim umijećem izvođenja uvijek ostavlja nezaboravan dojam.

Škola je imala koncertne turneje i učestvovala na takmičenjima širom BiH i van njenih granica te imala zapažene nastupe i rezultate u Italiji, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Belgiji, Holandiji, SAD, Njemačkoj, Španiji i Kataru.

Foto: OMBŠ Novo Sarajevo
Foto: OMBŠ Novo Sarajevo

"Uzeli smo učešće u značajnim projektima - Ragionalna dječija filharmonija, Međunarodni orkestar 'Sve za mir' (Marche,Sarajevo i Jeruzalem), SOS junior za učenike saksofona. Naši učenicu su 2017. godine oborili Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Danas je škola organizator i učesnik projekta 'Muzika bez granica' sa OGS 'Lovro pl.Matačić' iz Omiša (Hrvatska) i 'Music bridge' sa Kadikoy Belediyesi Cocuk Sanat Merkezi iz Istanbula (Turska). Sve navedeno doprinijelo je afirmaciji škole koja je već sada poznata u krugovima evropskih umjetnika i muzičkih ustanova što nas svrstava u visokorangiranu muzičku školu", navode iz OMBŠ Novo Sarajevo.

Foto: OMBŠ Novo Sarajevo
Foto: OMBŠ Novo Sarajevo

OMBŠ Novo Sarajevo je danas sa svojih 530 učenika i 46 nastavnika jedna od najbrojnijih i jedna od rijetkih muzičkih škola koje i dalje imaju odsjek za balet. U doba koronavirusa škola je nastavila sa radom putem online nastave koja je vrlo uspješno realizirana, a čije rezultate možete vidjeti u snimku svečanog koncerta.