Muzika
9

Osmomartovski dernek uz "Mostar Sevdah Reunion" u Domu mladih

Klix.ba
Dom mladih Centar Skenderija Sarajevo u saradnji sa grupom Mostar Sevdah Reunion organizuje za Međunarodni dan žena 8. marta 2013. godine druženje uz sevdah dernek u Domu mladih. Neće biti riječ o klasičnom koncertu već o opuštenijoj formi zabave. Program je planiran za 20:00 sati, a za sve dame koje posjete Dom mladih je planirano malo iznenađenje.

Ulaznice će se naći u prodaji od 25. februara po cijeni od 10 KM na Platou Centra Skenderija.

Nastanak Mostar Sevdah Reunion veže se za ljeto, ratne 1993. godine, u gradu na rijeci Neretvi, lijepom gradu Mostaru i susret tadašnjeg muzičkog urednika Dragog Šestića sa frontmenom MSR Ilijazom Delićem.

Prvi album jednostavnog naziva "Mostar Sevdah Reunion", su izdali u oktobru 1999. godine za diskografsku kuću "World Connection" iz Holandije na kojemu je specijalna gošca bila - kraljica romske muzike - Esma Redžepova. Nakon uspjeha prvog albuma Mostar Sevdah Reuniona, uslijedila je saradnja sa romskom legendom Šabanom Bajramovićem sa kojim su izdali drugi album 2001. godine. Već godinu kasnije snimaju album sa Ljiljanom (Petrović) Buttler "The Mother of Gypsy Soul".

Godine 2003. vraćaju se sevdahu i izdaju album "A Secret Gate" na kojemu se našla pjesma "Čudna jada od Mostara grada" koja brzo postaje regionalni hit i njihov zaštitni znak. Iste godine BBC je se zainteresovao za Ljiljanu i MSR, te je nastao dokumentarni film. Dokumentarac “Bridge of Bosnian Blues” premijerno je prikazan u Londonu.

"The legends of Life" je naziv petog i šestog albuma. Prvi je urađen sa Ljiljanom Buttler 2005. godine, a drugi sa Šabanom Bajramovićem izdat je godinu kasnije.

Poslije skoro trogodišnjeg zatišja početkom 2008. godine MSR izdaju album "Emina", a 2010. godine i njihov osmi po redu album “Mostar Sevdah Reunion - 2010” koji je donio osvježenje u dosadašnjem muzičkom izražaju. Četrnaest pažljivo odabranih sevdalinki u jazz, blues, etno, country i rock aranžmanima daju novu energiju, emociju i doživljaj.

Početkom decembra 2011. godine, u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić" KSC Skenderija, održali su svoj prvi veliki solistički koncert pred više od 4.500 posjetitelja.