Još jedan spor
6

Organizator zabranio zastave Evropske unije na Eurosongu, stigla kritika iz Brisela

N. Ž.
Finalna noć Eurosonga 2024. godine (Foto: EPA-EFE)
Finalna noć Eurosonga 2024. godine (Foto: EPA-EFE)
Evropska radiodifuzna unija (EBU) je zabranila isticanje zastava država koje nisu učestvovale na nedavno održanom Eurosongu, a ova zabrana je uključila i zastavu Evropske unije.

Brojni kritičari ove odluke EBU-a istakli su da je pravi razlog bio potencijal za isticanje zastave Palestine, zbog eskalacije konflikta u ovoj regiji koji traje od 7. oktobra 2023. godine.

Međutim, nije se mogla istaći ni zastava Evropske unije, što je naljutilo zvaničnike ove nadnacionalne organizacije. Nakon što je Eurosong završio, stigla je reakcija glasnogovornika predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

"Zasigurno je žalosno zabraniti zastavu koja je zastava svih članica EU-a i drugih članica Vijeća Europe koje sudjeluju u natjecanju i često se vijori uz nacionalne zastave na javnim zgradama", poručio je glasnogovornik.

Njemu se pridružio i potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas, koji je rekao da je ovo "začuđujući potez EBU-a", te da je ovo "poklon svim protivnicima Evrope." Posebno je istakao tajming odluke, imajući u vidu masovne proteste u Gruziji koje predvode proevropske organizacije u ovoj zemlji.