Nakon koncerta u Sarajevu
210

"Opet Dugme okupio Brega": Alen Islamović otkrio da grupa snima novi album

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Nakon sarajevskog koncerta Bijelog dugmeta kojim su započeli turneju "Doživjeti stotu", Alen Islamović je najavio da grupa sprema i novi album.

Islamović je gostujući u podcastu Soundtrack vremena (dio produkcijske kuće Balkast) dan nakon koncerta u Sarajevu otkrio da bi u septembru trebali raditi na novom albumu.

"Trebali bi raditi novu ploču, ali gramofonsku ploču. Neće biti izdanja CD-a, klasična gramofonska ploča. Prodavat će se online, znat će se kad šta i kako", kazao je.

@balkasttv

Bijelo dugme snima novi album‼️ Bili smo fascinirani Alenovom predanošću i dolasku u studio Soundtracka vremena nepuni dan nakon koncerta na kojem je ostavio dušu za publiku, ali da ćemo prvi saznati ovako dobre vijesti.. 🤯 Da, da dobro ste pročitali i evo prvi saznajete - kultni sastav Bijelo dugme nakon toliko godina radi na novom iznenađenju za sve nas! Velikih 50 godina postojanja, početak turneje u Sarajevu i na to sve razgovor Alena Islamovića sa Amirom Misirlićem, domaćinom podcasta Soundtrack vremena.. šta više tražiti? Cijeli podcast sa vama ekskluzivno dijelimo u nadolazeću nedjelju, 19.5. od 20:00 sati na Balkast Youtube kanalu i balkast.com platformi. #bijelodugme #alenislamovic #balkast #soundtrackvremena #dozivjeti100 #amirmisirlic #podcast

♬ original sound - Balkast
Pojasnio je i šta publika može očekivati: "Bit će to rock ploča, ova će postava raditi. Bit će jedno veliko osvježenje ono u šta će se upustiti Bijelo dugme i ne smijem više ništa reći".

Turneja pod nazivom "Doživjeti stotu" počela je upravo u glavnom gradu BiH, gdje je i osnovan bend 1974. godine, koji je ubrzo postao najpopularniji sastav bivše Jugoslavije.

Brojne generacije uživale su u bezvremenskim hitovima kao što su: "Ružica si bila", "Đurđevdan", "Za Esmu", "Evo, zakleću se", "Ako ima Boga", "Hajdemo u planine", "Padaju zvijezde", "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Napile se ulice", "A i ti me iznevjeri", "Da te bogdo ne volim" i drugim.

Povod je bio obilježavanje 50. godišnjice od osnivanja benda, a Goran Bregović je odlučio okupiti Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tifu kao vokale te Điđija Jankelića na bubnjevima i Zorana Redžića na basu.