"Jaranice, mi smo bend"
183

VIDEO / Oni su prvi Popis stanovništva nakon 1991. godine

Piše: A. K.
Popis stanovništva
Popis stanovništva
Mnogi su za sarajevski bend Popis stanovništva čuli tek nakon anegdote u vezi s prepiskom iz inboxa na Facebook stranici grupe koja je postala viralni hit, a objavili su je i brojni mediji, od Vardara pa do Triglava. Bend postoji od 2009. godine kada su četverica mladića u kultnom kafiću Rock Teatar odlučili formirati Popis stanovništva.

Kako kažu za naš portal, sviraju "žanrovski poprilično neodređenu muziku", ali bi se moglo reći da sviraju rock s primjesama punka i "novog vala". Članovi benda su vokal Emir Kurtović, Denis Hadžialić koji svira bas gitaru, bubnjar Haris Popaja i gitarista Kemal Srna.

Bend je nastao u kultnom kafiću Rock Teatar na Emirovo i Denisovo insistiranje. Potom im se priključio i Haris Popaja, koji s Denisom svira u pank bendu Totalna rasprodaja. Posljednji se bendu priključio Kemal Srna, čime je obavljen prvi Popis stanovništva nakon 1991. godine.

Za šalu koja je obišla Balkan Denis Hadžialić kaže da je nastala kao interna šala, koja je otišla predaleko, na što, kaže, nisu mogli utjecati.

"Što se nas tiče, nismo imali nikakve loše namjere, iako su neki spominjali da smo to uradili namjerno pa čak i namjestili, što nije tačno. Jednostavno nam je to tada bilo smiješno, ali ni u snu nismo mogli zamisliti da će otići tako daleko, niti smo to htjeli. Mi želimo da se za naše pjesme čuje na drugi način, ali šta je tu je", rekao je Hadžialić za Klix.ba.

Frontman benda Emir Kurtović kaže da su do sada snimili tri demo pjesme u studiju Harisa Saračevića, basiste benda Billy Andol. U svojim pjesmama govore o unutrašnjim borbama i stvarima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

"Danas su očigledno najveći problem Facebook, droga i r'n'r. A u suštini, naš najveći problem trenutno je nedostatak opreme i novca, kao i to što bendovi kopiraju bolje od sebe. Teško je pronaći adekvatan prostor za probe (pozdrav Dini, prepoznat će se) u Sarajevu, kao i snimiti pjesmu na pravi način. Uglavnom se sve to svodi na neki underground", rekao je Kurtović.

On je dodao da imaju u planu profesionalno snimanje pjesama, koje bi, nadaju se, trebalo ubrzo i početi, a možda i snimanje nekog spota.

"Intenzivnije svirke smo planirali nakon snimanja albuma i spota te nakon što se utvrdi tačan broj stanovnika", rekao je Kurtović i dodao da su već "odradili" nekoliko svirki, od kojih je posljednja bila 26. oktobra u Pussy Galoreu.

Najdraži "domaći" bendovi su im Goblini, KUD Idijoti, EKV, Idoli, a velikog utjecaja na njihovo muzičko formiranje su imali The Smithsi, The Clash, Stranglersi, Joy Division...