{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omaž kralju romske muzike u Sarajevu uz film "Šaban" i pjesmu "Hanuma"

F
17.4.2016. u 21:28
31
40
Omaž kralju romske muzike u Sarajevu uz film "Šaban" i pjesmu "Hanuma"
31
Osamdeset godina od rođenja Šabana Bajramovića, najpoznatijeg interpretatora romske muzike, u sarajevskom Kamernom teatru 55 je obilježena izložbom slika, okruglim stolom, dokumentarnim filmom "Šaban“, te koncertom romske muzike benda "Crna mamba" iz Niša.
O romskoj muzici i s posebnim osvrtom na muziku Šabana Bajramovića govorili su učesnici okruglog stola, direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, muzikologinja Vesna Andree-Zaimović, zatim Dervo Sejdić, Vesna i Dragoljub Acković, Radiša Sarić, Ivan Lalić i Dragi Šestić.

"Ovaj događaj slavi rođenje, a ne odlazak Šabana Bajramovića koji je prije svega bio veliki umjetnik, pa veliki čovjek, a veliki umjetnici treba da budu na mjestu gdje se dešava umjetnost. Zato smo sve organizirali u Kamernom teatru 55 jer je pozorišna umjetnost, pored ostalog, u svom biću i muzička umjetnost", kazao je ovom prilikom Hadžihafizbegović.

Vesna Andree-Zaimović je, govoreći o muzici Šabana Bajramovića, kazala da je on obilježio muziku cijelog Balkana, te da ga treba vrednovati onako kako je bio njegov nadimak "Kralj romske muzike“.

Dodala je da je bio rodonačelnik podžanra romske muzike, a to je balkanska romska muzika i svojom ličnošću je zastupao trendove ne samo u romskoj muzici, nego i šire te je bio slušan u cijelom svijetu.

"U njegovoj velikoj ostavštini možemo primijetiti uticaj različitih romskih muzika, od Indije do Španije, iz svakog od tih podžanrova on je izvukao nešto najbolje i osmislio svoj stil. Stoga su ga vrednovali svi, ne samo ljubitelji narodne muzike, nego i ljubitelji džeza, rok muzike, što znači da je njegova muzika bila univerzalna", istaknula je ona.

Reditelj dokumentarnog filma "Šaban“ Miloš Stojanović je proveo oko tri godine istražujući i snimajući jedinstveni i neponovljivi život i rad najpoznatijeg interpretatora i autora romske muzike.

Film daje jedinstveni uvid u genij i ekscentričnost ovog izvođača, autora i nadasve umjetnika. Film je prvi put prikazan 2007. godine.

Koncertu romske muzike je prisustvovao i Goran Bregović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: