Muzika
6

Oliver Mandić, Zana, Denis & Denis... Kompilacija elektronske muzike bivše Jugoslavije

Klix.ba
Pojava i uspon elektronske muzike u svijetu ostavila je traga i među muzičarima bivše Jugoslavije. Od prvih avangardnih eksperimenata 60-tih godina prošlog stoljeća, preko post-punka i novog vala koji je prigrlio elektroniku, današnja pop-muzika nezamisliva je bez ovog kulturnog nasljeđa. O toj historiji, međutim, malo se zna.

Dvostruka CD kompilacija "Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989" prvi je korak u istraživanju scene koja je rasla paralelno s utjecajima Zapada i koja se danas u svijetu iznimno cijeni.

Među diskografima bivše države, zagrebački Jugoton često je pružao priliku i utočište izvođačima koji se nisu bojali eksperimentisati s novim zvukom. Prateći tako najnovije trendove u muzici, pogoni iz Dubrave otisnuli su neke od danas najtraženijih ploča među kolekcionarima vinila. Prvi singlovi grupa Laboratorija, Beograd, Data ili albumi Olivera Mandića, Zane i Denis & Denis, bili su vrhunski produkcijski noviteti tadašnje scene.

"Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989" zato iznosi uzbudljivu priču o elektronskoj muzici s područja ex-yu. Autori kompilacije, filmski i muzički kritičar Željko Luketić i muzički producent i DJ Višeslav Laboš, odabrali su za ovo izdanje iznenađujući raspon elektronskih favorita. Odmičući se od stilskih okvira, slušatelju se na ovom izdanju nude brojne neobjavljene numere, singlovi koji nisu nikad doživjeli svoju CD-premijeru i kolekcionarske poslastice poput promotivnih izdanja Jugoton Express, ploča koje su štampane u svega nekoliko primjeraka za potrebe radio stanica.

Među zastupljenim izvođačima na kompilaciji su Dorian Gray, Borghesia, D'Boys, U škripcu, Parlament, Električni orgazam, Slađana & Neutral Design, Amila, Zdenka Kovačiček, Milka Lenac i mnogi drugi. Kompozitori poput Andreja Baše, Igora Savina, Arsena Dedića, Silvia Foretića, Branimira Sakača, Igora Kuljerića i Miroslava Miletića također su predstavljeni u 47 kompozicija na 2 CD-a. Izdanje prati i bogato opremljena knjižica u kojoj je svako djelo posebno opisano uz crtice iz života izvođača i fotografije originalnih izdanja.