Najava
0

Oliver Dragojević najesen u New Yorku

Sarajevo-x.com
Oliver Dragojević nastupit će 9. oktobra u Carnegie Hall-u, Isaac Stern Auditorium/Perelman Stage u New Yorku.

Koncert u punom sastavu predstavljen je s orkestrom Zagrebačkih solista, gitaristom Ante Gelom, saksofonistom Draženom Bogdanovićem, perkusionistom Borisom Popovom, a pod dirigentskim vodstvom Alana Bjelinkog. Ovoj postavi pridružit će se poznati američki jazz muzičari, a specijalni gost s hrvatske strane bit će Damir Urban.

Za scenografiju koncerta zadužen je Krešimir Dolenčić, dizajn svjetla Deni Šesnić, dizajn kostima Goran Lelas i za šminku Saša Joković. Nastup Dragojevića organizuje američka neprofitna udruga The Doors Art Foundation.

Već više od 115 godina ime Carnegie Hall sinonim je za vrhunska muzička dostignuća koji je ugostio najbolje svjetske orkestre, soliste, plesače, čak i političke govore i skupove. Oliver će nastupiti na pozornici na kojoj je dirigirao i sam Čajkovski, a svoju muziku prezentirali su, između ostalih, imena poput Carusa, Dominga, Pavarotiija, Sinatre, Marije Callas i Beatlesa.

Jedan od najvećih violinista 20. stoljeća, Isaac Stern, po kojem je najveća dvorana u Carnegie Hallu dobila ime, u Hrvatskoj je službeno gostovao tri puta; 1955. u zagrebačkoj dvorani Istra, 1969. na Dubrovačkim ljetnim igrama, te iste godine u Atriju Kneževa dvora u Dubrovniku. Stern je bio predsjednik korporacije Carnegie Hall-a kojeg je najbolje opisao u jednoj rečenici: "Carnegie Hall ultimativni je simbol najviših ljudskih dostignuća."

Oliver je prvi umjetnik s prostora bivše Jugoslavije koji ima privilegiju samostalno nastupiti u ovoj najvećoj dvorani Carnegie Hall-a, a koja broji gotovo tri hiljade sjedala. Koncert će biti popraćen audio i video snimkom te dokumentarnim filmom o četiri desetljeća Oliverove karijere u produkciji Doors Art Fondacije, u režiji Dalibora Matanića, a direktor fotografije bit će Vanja Černjul.