Muzika
0

Održani Live Earth koncerti širom svijeta

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U subotu, 7.7.2007. širom svijeta su održani Live Earth koncerti u cilju podrške fanovima i vladama da se bore protiv globalnog zagrijavanja. Na koncertima su nastupile neke od najvećih svjetskih zvijezda od Red Hot Chili Peppersa do Madonne.

Desetine hiljada fanova se zabavljalo na Live Earth koncertima u Sidneju, Tokiju, Shangaju, Hamburgu, Johannesburgu, Londonu, Washintonu, New Jerseyu i Rio de Jeneiru, a slušali su Bon Jovija, Jamesa Blunta, Linkin Park, Shakiru i mnoge druge poznate izvođače.

Live Earth koncerti, koje je organizovao bivši američki potpredsjednik Al Gore, trajali su više od 22 sata, da bi se završili koncertima na plaži Copacabana u Rio de Jeneiru i na stadionu u New Yerseyu.

"Vi ste Live Earth", rekao je Gore publici na pozornici napravljenoj od recikliranih automobilskih guma na stadionu u New Jerseyu. Rukama podignutim kao da polaže zakletvu Gore je dao riječ da će se boriti za smanjenje emisije ispušnih gasova i da će potaknuti vlade širom svijeta da urade više na spašavanju planete.

Pop ikona Madonna svoj Live Earth nastup na londonskom stadionu Wembley je završila pjesmom "Hey You" napisanom baš za Live Earth, dok su se iza nje izmjenjivale slike okolišnih katastrofa.

Prateći model koncerata Live Aid iz 1985. i Live 8 iz 2005. godine, za Live Earth koncerte bi trebalo čuti do dvije milijarde ljudi putem radija, televizije i Interneta.