U centru na Grbavici
19

Održan zajednički koncert mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Niša

N. O.
Foto: V.D./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Više od 130 mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Niša večeras je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici učestvovalo na koncertu "Muzika spaja".

Nakon zajedničkog koncerta održanog u decembru 2022. godine te oslikavanja identičnih murala na fasadama ovih škola u junu 2023., ove godine "Muzika spaja" na scenu stupila je sa novim prijateljima – Pop Rock školom iz Sarajeva, te Čarobnom Notom iz Niša (Srbija).

"Ova ekipa mladih je pokazala put svima nama da muzika ne samo da treba nego i mora da bude instrument u funkciji spajanja i rušenju nekih barijera koje svi mi pomalo imamo u našim glavama. Mi smo s ove administrativne strane počašćeni da smo dobili tu šansu da podržavamo njihove kreativne zamisli, da se družimo i toliko toga od vas naučimo. Ponosni smo jednako na stotine drugih ispričanih priča iz cijele BiH koje su promovisale ljudsku solidarnost i empatiju", poručili su organizatori prije početka koncerta.

Više od 130 mladih ljudi na pozornici koji pjevaju u jedan glas slave zajedničke vrijednosti kao što su ljubav, tolerancija i empatija, te poslati poruku mira, razumijevanja i saradnje s ciljem izgradnje bolje budućnosti.

"Muzika spaja" je kampanja koju su u okviru projekta PRO-Budućnost počele muzičke škole iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva uz podršku lokalnih vlasti, kako bi u vremenu velikih podjela u društvu ukazali na povezujuću narav umjetnosti i pokazali da u bogatstvu naših različitosti postoje brojne tačke spajanja, a jedna od njih je muzika.

USAID-ov projekat PRO-Budućnost, Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo, Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo, Pop Rock Škola Sarajevo i Čarobna Nota iz Niša zaslužni su za ovaj koncert.