Muzika
1

Održan spektakularan koncert Bijelog dugmeta na Koševu

Sarajevo-X
Koncert legendarne sarajevske grupe Bijelo dugme održan je sinoć na prepunom stadionu Koševo pred oko 60.000 posjetilaca. Sve je proteklo u najboljem redu, a koncertom, koji je trajao nešto više od tri sata, publika je mogla biti samo oduševljena.

Prvi je na pozornicu izašao Mladen Vojičić Tifa koji je sjajno otpjevao neke od hitova Bijelog dugmeta iz vremena kada je on bio njihov pjevač. Tifa je koncert započeo pjesmom "Lažeš".

Alen Islamović je bio drugi pjevač koji je nastupio te također izvrsno otpjevao nekoliko "svojih" pjesama i publiku digao u potpunosti na noge.

Nakon Alena, publika je pozdravila i trećeg pjevača, Željku Bebeka, koji se svim prisutnima "zahvalio na emocijama", te vidno dirnut izjavio da je ovaj trenutak čekao dvadeset godina.

Bend se dva puta vraćao na scenu, a prvi put je Goran Bregović odsvirao unplugged verziju par pjesama zajedno sa sva tri pjevača. Pritome se Bregović obratio publici: "Kada vas pitaju jeste li bili večeras na koncertu i jesu li bili svi zajedno, recite da su bili svi i da smo svi zajedno pjevali stare pjesme i da smo sretni."

Koncert je trajao tri sata, a sama organizacija te pozornica, rasvjeta i razglas su bili na visokom nivou.

Uz Gorana Bregovića i trojicu pjevača, Tifu, Islamovića i Bebeka, na muzički izraz, poznat kao pastirski rock, podsjetili su i ostali članovi grupe, poput Zorana Redžića, Vlade Pravdića, Lazara Ristovskog, te Milića Vukašinovića.

Na koncertu su izvedeni svi veliki hitovi Bijelog dugmeta od kojih izdvajamo pjesme: "Lažeš", "Lipe cvatu", "Ružica si bila", "Hajdemo u planine", "Đurđevdan", ""Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", "Selma" i mnoge druge.

Bio je to prvi koncert Bijelog dugmeta nakon 16 godina pauze, a bend će nastaviti turneju koncertom u Zagrebu 22. juna. Kraj turneje će završiti koncertom u Beogradu koji je zakazan za 28. juni.