U crkvi Sv. Ante
0

Održan Napretkov tradicionalni uskrsni koncert u Sarajevu: Proslava vjere, nade i života

N. O.
Hrvatsko kulturno društvo Napredak, povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, upriličilo je u četvrtak 4. aprila 2024. godine, u do posljednjeg mjesta ispunjenoj, crkvi Sv. Ante u sarajevskom naselju Bistrik tradicionalni Napretkov svečani uskrsni koncert.

Sarajevskoj publici su se u punom umjetničkom sjaju predstavili istaknuti, ali i mladi i talentovani muzičari: Napretkov trio "Senso" – Glavna podružnica Mostar, Napretkov trio "Scherzo" – Podružnica Široki Brijeg zatim Napretkovi stipendisti i članovi: Tomislav Perić, bariton, Tomislav Čorić, bas-bariton i Emi Trnka, klavir, koji su izveli tradicionalne pučke uskrsne kompozicije, ali i kompozicije poznatih svjetskih kompozitora.

Prisutne je na samom početku koncerta u ime Središnje uprave HKD Napredak pozdravio i zahvalio im se na dolasku predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča.

"Možemo reći kako je upravo život drugo najprikladnije ime za svetkovinu Uskrsa, a mi trebamo biti dostojni života i živjeti ga na način da gradimo i hranimo nadu ljudi oko sebe, ne zanemarujući ni naša bića, a što Hrvatsko kulturno društvo Napredak neumorno radi, ljubeći čovjeka rječju i djelom, a posebno kroz manifestacije, tradiciju i kulturu koju njeguje. Stoga, pozivam i Vas koji prisustvujete večeras na Svečanom uskrsnom koncertu da bez obzira na konfesiju u uzajamnoj komunikaciji budete skloni najprije praštanju kao preduvjetu života u miru te uvijek budete humani, darežljivi i plemeniti, jedni prema drugima, a posebno s onima koji su u potrebi. Budite svjetionici na uzburkanom moru, koji uvijek vode samo ka dobru. U ime Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak, naših podružnica, udruga i sveukupnog članstva želim Vam sretan i blagoslovljen Uskrs, te koristim priliku da svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti čestitam nastupajući Bajram, pripadnicima židovske zajednice Pesah te pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave po julijanskom kalendaru nastupajući Vaskrs", istaknuo je predsjednik dr. Čiča u svom obraćanju.

U programu koji je trajao sat vremena, u predivnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog koja ove godine obilježava 110. godina od svoga nastanka, razlijevale su se kompozicije: Giulio Caccini: "Ave Maria", Antonín Dvořák: "Gospod Bog je pastir moj", César Franck: "Panis Angelicus", Wolfgang Amadeus Mozart: "Laudate Dominum", Dmitrij Šostakovič: 5 minijatura za klavirski trio, Georg Friedrich Händel: "Aleluja" iz oratorija Mesija, Georg Friedrich Händel: "As great Jehovah lives" iz oratorija Saul, Francesco Durante: "Vergin, tutto amor", Gabriel Fauré: "Libera me", Johann Sebastian Bach: "Preludij" kao i tradicionalne uskrsne pjesme: "Uskrsnu Isus doista", "Pjevaj hvale, Magdaleno", "Na nebu zora rudi" i neizostavnu "Kraljice neba, raduj se".