Muzika
0

Održan dobrotvorni koncert uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Klix.ba
Uoči prvog 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, u Cape Townu je sinoć održan dobrotvorni koncert čiji je organizator Nelson Mandela, a na kojem su nastupile brojne svjetske zvijezde predvođene Bonom i Beyonce.

Mnogobrojna publika je gromoglasno pozdravila bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike, kada je nakon pjesme koju su zajedno izveli Beyonce i Bono na poziv Irca izašao na pozornicu.

Nelson je u svom govoru istakao da zaraženih AIDS-om u Južnoj Africi ima više nego bilo gdje drugo u svijetu. Također je svijet upozorio da AIDS više nije bolest nego svjetski problem.

Koncertu su uz Nelsona Mandelu prisustvovali i njegova žena Graca Machel i Oprah Winfrey.

Na koncertu su, uz Bono i Beyonce, nastupile mnoge zvijezde: Ms Dynamite, Peter Gabriel, Eurythmics, Paul Oakenfold, Youssou N'Dour, Anastacia, The Corrs, Zucchero i drugi.

Sve pjesme će biti dostupne na Internetu za download sa web stranice www.46664.com, a naplaćivat će se 0,99 eura po pjesmi. Novac će se također prikupljati, od telefonskih poziva te od prodaje DVD-ova i CD-ova sa snimkom koncerta.

Četverosatni dobrotvorni koncert uživo se mogao gledati i na Internetu.

Najnoviji izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i agencije UNAids pokazuju da se ove godine u svijetu HIV-om zarazio rekordan broj ljudi.