{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od pastira do operne zvijezde

F
9.4.2008. u 13:27
0
0
Od pastira do operne zvijezde
0
Od pastira do operne zvijezde
Foto: AFP
Costel Busuioc je u svojoj domovini Rumuniji bio pastir, danas je televizijska zvijezda u Španiji, piše u srijedu The Guardian, donoseći jednu donekle pozitivnu priču sa Zapada o životu imigranata iz novih istočnih članica Evropske unije.
Baršunasti glas i arije iz Travijate donijeli su mu pobjedu na TV izboru za najtalentiranijeg imigranta, ugovor za snimanje ploče sa Sonyjem i status heroja u Rumuniji - predsjednik Trian Basescu pozvao ga je telefonom da mu čestita na uspjehu.

Njegova priča, naravno, nije tipična, nastavlja Guardian - ogromna većina Rumuna koji dolaze u Španiju završava na loše plaćenim poslovima u građevinskoj industriji. Desetogodišnji građevinski bum u Španiji sada je, međutim, okončan i mnogi od njih su ostali bez zaposlenja.

S druge strane, Rumunija se suočava s ozbiljnim nedostatkom radne snage, pa su rumunski zvaničnici odlučili da na licu mjesta, u Španiji, pokušaju uvjeriti sunarodnjake koji su emigrirali da se vrate kući.

Malo je vjerovatno da će uspjeti privući Costela Busuioca, ali i mnoge druge Rumune koji se žale kako su plaće u njihovoj domovini i dalje isuviše male da bi bile privlačne, piše u Guardianu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: