Muzika
267

Od ex-Yu do danas: Maglajski bend "Osmijeh jutru" postoji već 40 godina

Klix.ba
Sedamdesete godine prošlog stoljeće bile su svojevrsna revolucija kada je muzika u pitanju, a u tadašnjoj Jugoslaviji nije postojao grad bez minimalno dvije muzičke grupe. Maglaj kao tadašnji industrijski gigant nije kaskao za trendovima - u ovom gradu se 1977. godine spajaju bendovi "Etoik" i "Akademik", te nastaje grupa "Osmijeh jutru".

"Osmijeh jutru nije tek lokalna priča. Mi smo bend koji je pratio mnoge poznate pjevače, svirao u najelitnijim hotelima na Jadranu", kaže Ekrem Softić, osnivač grupe, danas kantautor i profesor njemačkog jezika.

Za sebe kažu kako su trenutno najstariji aktivni bend u Bosni i Hercegovini, budući da u izmjenjenim sastavima sviraju već skoro 40 godina. Iza njih je mnogo nastupa, ali i promjena u postavama. Zanimljivo je kako je dvostruka predstavnica Bosne i Hercegovina na Evroviziji Alma Čardžić svoje prve muzičke korake napravila upravo sa grupom "Osmijeh jutru".

Bend je svojevremeno imao priliku da bude muzička pratnja legendarnom Davorinu Popoviću, Usniji Redžepovoj, ali i sklopi prijateljstvo sa legendom regionalnog glumišta Josipom Pejakovićem. Članovi benda su bili dugogodišnja muzička pratnja tada najvećeg muzičkog festivala u Jugoslaviji "Studentsko ljeto" gdje su karijere započinjali Severina, Gibonni, Željko Samardžić... Bili su domaći na otoku Korčuli, u Tučepima i na Kleku, ali i u mnogim gradovima širom bivše države.

Godine 1989. na nagovor hitmakera Miroslava Zeca, grupa u postavi Ekrem i Enver Softić, Svjetlana Matuh, Goran Topić, Zdravko Ocvirk, Žarko Bebić i Azahari Ako Omersoftić snima album pod nazivom "Prvi ples", na kojem se našla i pjesma "Čuvala me mama" od koje je Lepa Brena kasnije napravila veliki hit.

Grupa je 2012. godine obilježila svoj višedecenijski rad koncertima u Maglaju gdje su predstavili novu pjevačicu mladu Jelenu Pavlić, široj javnosti poznatoj po učešću u showu "Zvijezda možeš biti ti".

U tom sastavu grupa je snimila i kompoziciju "Sreća" kojom žele osvježiti sjećanje na njihov dugogodišnji rad.

"Danas smo rasuti po čitavom svijetu, no sastajali smo se i vježbali sve do poplava 2014. godine. Ogromna ljubav prema muzici nas vodi da se okupljamo u rodnom gradu iako neki putuju samo radi proba iz Hrvatske i Slovenije", kaže basista Enver Softić.

Član grupe Ekrem Softić kompozitor je i himne grada Maglaja "Kiše nad Maglajem" za koju je tekst napisao pjesnik Duško Trifunović. Softić je u 2014. godine izdao i svoj solo album "Na dlanu mom" dok je čekao na ponovno okupljanje benda nakon poplava.