Davorin 2008.
0

Objavljena imena nominovanih muzičara

Sarajevo-x.com
Laka među nominiranima za debitantski album
Laka među nominiranima za debitantski album
Ovogodišnja dodjela bh. nagrade Davorin održaće se 25. oktobra u sarajevskoj dvorani Zetra kao sastavni dio manifestacije Dani muzike, koji će se održati od 24. do 26. oktobra, saopćeno je na današnjoj press konferenciji Direkcije Davorin i agencije Panta Rhei.

Organizatori su saopćili da će uz redovne godišnje nagrade, Davorin 2008. biti dodijeljen i u kategoriji "Posebne nagrade", u kojima će se procijeniti naročiti globalni doprinosi autora i izvođača na muzički sceni, a najvrjedniji "Počasni Davorin" dodijelit će se kao Nagrada za životno djelo i Nagrada "Bodo Kovačević" za gitaristu. Upravni odbor Davorina već je objavio dobitnika ove sve uglednije nagrade, koju je prošle godine primio Zele Lipovača. To će sada biti Vlatko Stefanovski, gitarist koji je u brojnim svjetskim izborima već svrstan među najbolje izvođače na ovom instrumentu, u društvu sa velikanima kao što su Eric Clapton, B.B.King, Jimmy Page i drugi.

Josip Dujmović iz Direkcije Davorina naglasio je da je internet glasanje počelo, te da ove godine u kategoriji rock albuma konkuriraju "Knjiga žalbe" grupe Hladno pivo, "Kada kažeš muzika na šta tačno misliš, reci mi" grupe Disciplin-A-Kitschme i "Probaj me" tuzlanske rock grupe No Rules.

Kandidati za hip hop album godine su "Galerija Tutnplok" TBF-a, "Povratak cigana" Frenkija i "Sve što znam o životu... odabrao je Đelo Hadžiselimović" još jedne splitske grupe, St'llness.

U konkurenciji debitantskog albuma nominirani su Laka, te grupe Goribor i Gatuzo, a za 'Best live act' Gibonni, Van Gogh i Željko Joksimović, dok za etno album godine konkuriraju Livio Morisin, Lejla Jusić & Brano Likić Band te Dunja Knebl.

U žanrovima pop muzike nominacije za pop album su "Igra bez granica" Tošeta Proeskog, "7" Nine Badrić i "Novi svijet" Nermina Puškara.

Kandidati za najbolje pjevačke izvedbe su Nina Badrić, Marija Šestić i Marija Šerifović u ženskoj konkurenciji i Nermin Puškar, Toše Proeski i Mile Kekin u muškoj.