Bio iznimno talentovan
345

Objavljena dosad neviđena fotografija iz djetinjstva jednog od najboljih balkanskih pjevača

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Objavljena dosad neviđena fotografija iz djetinjstva Todora Tošeta Proeskog, jednim od najboljih balkanskih pjevača.

Fotografija je objavljena na Instagram profilu Estradni arhiv, a mnogi su u komentarima naveli da im Toše mnogo nedostaje.

"Oči lijepe zaspale", "Prerano je otišao", "Anđeo naš", neki su od njih.

Toše je rođen 1981. godine u Prilepu. Neki su ga zvali makedonskim Pavarottijem, a drugi makedonskim Oliverom Dragojevićem. Muzičku karijeru započeo je kada je imao 15 godina učešćem na festivalu Makfest. Ubrzo nakon toga započinje saradnji s legendarnim producentom Grigorom Koprevom.

Prvi album pod nazivom "Negdje u noći" objavio je 1999. Godinu dana kasnije pobijedio je na festivalu Slavjanski bazar u Bjelorusiji. Na turneju kreće 2002. i osvaja srca publike u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

Foto: Pixsell/Petar Glebov
Foto: Pixsell/Petar Glebov

Svjetsku slavu je stekao 2004. nakon nastupa na Eurosongu u Turskoj. Izveo je pjesmu "Life" te osvojio 14. mjesto.

"Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milion godina, to nas čini ljudima", rekao je jednom prilikom. Snimio je duete s legendarnom Esmom Redžepovom, Gocom Tržan, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom. Poginuo je 2007. u prometnoj nesreći. Iako je na balkanskoj muzičkoj sceni mnogo talentovanih ljudi, mnogi smatraju da se niko ne može porediti s Tošetom.