Muzika
0

Objavljen dosada neprikazan snimak Beatlesa pred nastup

Klix.ba
Australski Nacionalni arhiv za film i zvuk objavio je do sada neprikazan crno-bijeli snimak od 49 sekundi koji prikazuje četiri člana slavnog benda Beatlesi kako se zabavljaju pred kamerama prije nastupa.

Video bez zvuka pripada australskoj plesačici i make-up artistkinji Dawn Swane koja je radila u Granada TV u Manchesteru u to vrijeme. Snimak datira od 1. novembra 1965. godine.

"Bila sam u make-up sobi i pili smo šampanjac. Neko mi je uzeo kameru, ne znam da li je to bio John Lennon ili Ringo Star rekavši da se kamera ne koristi tako, a onda su počeli da je okreću naopako i iskosa i da se glupiraju", rekla je ona, kazala je gospođa Swane (83).

"Ali to je bilo sjajno. Mislim da su oni zaista fini ljudi“, dodala je.

Program nastupa Beatlesa s njihovim autogramima
Program nastupa Beatlesa s njihovim autogramima

Video je javnosti poklonila Dawnina kćerka Melinda Doring kao dio kolekcije domaćih filmova i video snimaka. Zbirka dokumenata Dawn Swane počinje 1957. godine kada je bila na turneji po Evropi kao plesačica.

Ona posjeduje i snimke ostalih istaknutih i poznatih muzičara, glumaca i direktora uključujući i britanskog glumca Michaela Cainea.

"U našoj kolekciji nemamo baš tako 'slavnih' uredaka. Imati snimak poput ovoga na kojem su Beatlesi je nešto nevjerovatno, posebno kada dolazi od naše dugogodišnje klijentkinje Dawn Swane“, izjavila je Tara Marynowsky kustosica australskog Nacionalnog arhiva za film i zvuk.