Frontmen EKV-a
111

Obilježena 28. godišnjica smrti Milana Mladenovića, u Beogradu otkrivena spomen-ploča

I. S.
Foto: Zoran Rosić
Foto: Zoran Rosić
Danas se obilježava 28. godišnjica smrti Milana Mladenovića, frontmena benda Ekatarina Velika. Tim povodom je u Beogradu otkrivena spomen-ploča u njegovu čast.
"Na ulazu u zgradu u kojoj je od 1973. do 1994. godine stanovao Milan Mladenović, u Bulevaru Milutina Milankovića 28 u Novom Beogradu, otkrivena je spomen-ploča sa Milanovim likom, uz stihove pjesme 'Zemlja' EKV-a. Na ovaj način obiljeležena je godišnjica Milanove prerane smrti. Napustio nas je 5. novembra 1994. godine", napisano je na Facebook stranici Zadužbine Milana Mladenovića.
Foto: Ivan Šiljak
Foto: Ivan Šiljak

Spomen-ploča je djelo umetnice Lane Vasiljević, veličine je 75 x 50 centimetara i izrađena je od aluminijuma. Postavljena je naporima Zadužbine, uz pomoć i podršku Skupštine stanara Bulevara Milutina Milankovića 28, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

"Bila mi je velika čast da stvaram ovaj reljef. Milana nisam poznavala lično, ali je njegova umjetnost obilježila veliki dio i moje mladosti i života kasnije. Vrlo je teško uhvatiti taj njegov specifični pogled i izraz lica, a da se vidi i njegova nježna priroda i taj bunt, borba za slobodu. Plitki reljef, a poluprofil, još jedan veliki izazov... Ipak, bila sam okružena sa dosta fotografija, videosnimaka i arhivskog materijala, da sam imala doživljaj kao da je sveprisutan, kao da je sve vrijeme pored mene. Kao da smo vodili dijalog dok sam stvarala... Izuzetno emotivno i intimno iskustvo", rekla je Vasiljević.

"Ovom tablom se oplemenjuje beton, kao što je Milan svojim stihovima oplemenio ovo okruženje i sve ljude koji su htjeli da čuju tu muziku i te poruke", rekao je Zoran Kostić Cane, frontmen benda Partibrejkers.

Uspomene na djelo koje je Milan Mladenović ostavio iza sebe i dalje žive među novim generacijama, a mnogi gradovi širom regije jednu od svojih ulica nazvali su upravo po njemu. Ista inicijativa pokrenuta je prije nekoliko godina i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali bezuspješno, te je Sarajevo tako ostalo jedini grad u kojem je Milan Mladenović proveo dio svog života, a koji nema ulicu s njegovim imenom.