Makedonija
0

Obilježen rođendan tragično preminulog Toše Proeskog

FENA
Dvadeset i sedmi rođendan tragično preminule makedonske pop zvijezde Toše Proeskog obilježen je u petak u Kruševu i ostalim gradovima Makedonije.

Obilježavanje rođendana tragično preminulog pjevača, koji je nedavno poginuo u prometnoj nesreći u Hrvatskoj, počelo je pokraj njegova vječnog počivališta na kruševskom groblju, gdje su se okupili roditelji, rodbina i mnogobrojni građani Kruševa i Tošini prijatelji i poklonici iz Makedonije i drugih država.

Patrijarh Makedonske pravoslavne crkve Stefan održao je misu zadušnicu, a pjevačev bend odsvirao je deset njegovih najpopularnijih pjesama. Istodobno na video zidu prikazivane su Tošine fotografije iz humanitarnih akcija u dječjim domovima, bolnicama i školama.

U obilježavanju Tošina rođendana iz Hrvatske su sudjelovali i njegovi prijatelji i suradnici Antonija Šola i Miroslav Popović, koji su obitelji uručili nagradu za najpopularnijeg glazbenika u Hrvatskoj za 2007. godinu, priznanje koje je Toše dobio od svih elektronskih medija.

U muzeju Ilinden, u neposrednoj blizini Kruševa, predstavljena je, u organizaciji njegovih roditelja, zaklada "Todor Proeski" i prikazan dokumentarni film o profesionalnom i humanitarnom djelu Toše Proeskog kao ambasadora dobre volje UNICEF-a.

U Skoplju na glavnom trgu točno u podne taksisti su zaustavili vozila i odali počast prerano preminuloj zvijezdi, a mladi i stari od jutarnjih sati okupljaju se i pale svijeće, kao na dan Tošine pogibije. Svijeće su palili i građani u ostalim gradovima Makedonije.