Muzika
0

Novo izdanje CD-a Marimanga TRIJA & Bojana Zulfikarpašića

Sarajevo-x.com
Izdavačka kuća Gramofon objavila je novo izdanje albuma Marimanga TRIO & Bojan Zulfikarpašić.

Ovaj drugi album kosovsko-bosanskog trija snimljen je u Feedback studiju u Beču u junu 2001. godine, producirao ga je Edin Zubčević, a prvo izdanje objavljeno je 2004. godine za Gramofon. Trio sačinjavaju Armend Xhaferi (gitara), Enes Seferović (kontrabas) i Bajram Istrefi (bubnjevi, udaraljke) koji su već nekoliko godina aktivni na austrijskoj klupskoj sceni. Na albumu im se, kao gost na šest kompozicija, pridružuje pijanista Bojan Zulfikarpašić.

Na CD-u objavljenom u okviru edicije Novi Gramofon, nalazi se devet kompozicija. Repertoar čine originalne kompozicije Armenda Xhaferija, nekoliko tradicionalnih pjesama s Kosova, te kompozicija “Zilbra” Bojana Zulfikarpašića, koja je prvi put snimljena i objavljena na albumu Zulfikarpašićevog kvarteta prije više od deset godina.

Muzika Marimanga Trija jedinstvena je fuzija jazza i tradicionalne muzike. Njihove umjetničke ambicije ne zasnivaju se na trendovima već na izražavanju vlastitog muzičkog identiteta koji je bitno određen kako vlastitom muzičkom tradicijom tako i historijom jazza.