Muzika
0

Novi spot Princea neprimjeren?

NINA
Najnoviji spot rock pjevača Princea "Djevojka boje cimeta" u kojem Amerikanka arapskog porijekla u snu aktivira bombu na aerodromu, izazvao je velike polemike u SAD-u.

Snimak, naime, prikazuje arapsku djevojku u tumačenju Kejše Kasl-Hjuz koju zbog etničke pripadnosti maltretiraju drugovi iz razreda, a ona, nakon što saznaje šta je rasizam, u snu aktivira bombu.

O spotu se oglasilo Vijeće za odnose sa židovskom zajednicom Minnesote naglašavajući, kako je prenijela agencija AP, da odobrava antirasističku poruku, ali da je scena sna glavne junakinje veoma uznemirujuća.

Vijeće je u priopćenju istaknuo da priznaje slobodu umjetničkog izražavanja i smatra da je prihvatljivo djevojčino nezadovoljstvo, ali da je zato nasilje "neprimjereno i uvredljivo".

Prince, koji je nedavno dobio mjesto u "Dvorani slavnih" (Hall of Fame) iz oblasti rock&rola i čiji se najnoviji album "Musicology" dobro prodaje, nije želio komentirati spot, iako je njegov agent objasnio da je cilj i bio da se pokrenu rasprave o iznesenim temama.