Muzika
0

Novi singl grupe "Emir&Frozen Camels"

Sarajevo-x.com
Muzika koju sviraju “Emir & Frozen Camels” je pokušaj sinteze američkog alternativnog “adult friendly” rocka i etno zvuka sa naših prostora. Emirovi tekstovi predstavljaju male istinite priče o putovanjima kroz bol, ljubav, tugu i sreću.

Dugo isčekivani treći album grupe "Emir&Frozen Camels“ najavljuje novi singl "Alina (No Pasaran)“. Pjesma predstavlja vremeplov kroz tridesete godine prošlog vijeka inspiriran istinitim događajem iz španskog građanskog rata. Emir sa svojim smrznutim kamilama i gostima govori o vremenima nekih drugih ideala, nekih drugih principa i univerzalnoj ideji slobode, borbe protiv fašizma i ljubavi.

Glavni junak ove pjesme je čovjek iz "naših krajeva“. Ponukan svojim mladalačkim idejama kao dobrovoljac odlazi u španski građanski rat da se u redovima Internacionalnih brigada bori protiv pomahnitalog fašizma.

Ratujući upoznaje prelijepu Španjolku i zaljubljuje se u nju. Nažalost, rat ipak dobija Franco, a kad legendarna Dolores Ibarurri "La Pasionaria“ - vođa antifašističkog otpora, pozove na povlačenje svih Internacionalnih brigada, junak priče poziva "svoju Španjolku“ da krene sa njim na Balkan. Ona to odbija, tako da naš junak gubi faktički dva rata – rat protiv fašizma i svoj lični.

Kao glavni gosti u pjesmi se pojavljuje pjevač španjolskog rock banda King Size Co, Alberto Ceballos i slovenski muzičar Omar Naber. Osim članova hrvatske postave "smrznutih kamila“ u pjesmi sviraju i Dino Šukalo, kao i Amerikanac Danny Shepard. Interesantno je reći i to da se kao Intro na početku pjesme pojavljuje jedini sačuvani originalni govor Dolores Ibarurri "La Pasionarie“, održan 1937. godine.

Premijerno prikazivanje za BiH ovog video spota desit će se u subotu 28. aprila u 20 sati u emisiji "Subotom uvečer sa Segmedinom Srnom“ na FTV-u.

Posljednji projekt koji je uradio Emir sa svojim smrznutim kamilama bila je obrada pjesme "Santa i Coming to Town“.

"Ideja o neobičnoj obradi ove, u biti dječije, pjesme dogodila se prilikom mog slučajnog čitanja originalnog teksta pjesme. Učinilo mi se da originalna muzika uopšte ne prati samu suštinu teksta. Dok je tekst prepun nekih dark dijelova tipa 'moraš biti dobar, pazi ovo, pazi ono….', jer “Big Brother Santa sve vidi i čuje”, muzika je u nekom happy veselica fazonu. Pomislih, hajde da čujem kako bi to zazvučalo da i muzika prati feeling koji odaje tekst. I eto, to je bilo to. Danny Shepard i ja smo se uhvatili gitara i napravili tu blues varijantu pjesme, a nakon, čini mi se odličnog video spota u David Linch fazonu, shvatili smo da smo napravili dobru stvar. Spot se vrtio jako puno, specijalno vani“, objasnio je Emir.

"Emir &Frozen Camels“ trenutno najviše rade na promociji novog singla.

"S obzirom na dvije verzije pjesme, domaću i slovensku, promocija počinje u Sloveniji, a onda slijede Hrvatska, BiH, Srbija, pa čak i Španija. Ovog ljeta ćemo svirati nekoliko koncerata, a iz Amerike će nam se pridružiti Danny Shepard. Već imamo dogovorena dva nastupa u Zagrebu, u maju i u junu na velikom Rokaj Festu. Pregovaramo i sa Exit festivalom u Novom Sadu, kao i Beer Festom u Beogradu, a bit će sigurno i puno drugih svirki. No, moj je plan da preko ljeta završim novi album, kako bi se on pojavio na tržištu već početkom jeseni“, naglasio je Emir.