{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi princip glasanja na Eurosongu

S
27.10.2009. u 21:00
0
12
Novi princip glasanja na Eurosongu
0
Novi princip glasanja na Eurosongu
Foto: AP
Na 55. takmičenju za najbolju pjesmu Evrope bit će izmijenjena pravila, javile su svjetske agencije, pozivajući se na informacije koje je objavila Evropska radiodifuzna unija (EBU).
Naime, tokom polufinalne i finalne večeri 55. Eurosonga u Oslu svim gledateljima će biti omogućeno telefonsko glasanje tokom trajanja showa, a ne, kao što je to do sada bilo, petnaest minuta nakon izvođenja posljednje pjesme.

Prema novim pravilima koje je odredio EBU gledatelji će moći početi glasati nakon izvođenja prve pjesme, a televoting će biti gotov petnaest minuta nakon izvođenja posljednje pjesme.

"Logičnije je da gledatelji zovu i glasaju za pjesmu koja im se sviđa dok je slušaju i gledaju performans, a ne da to čine kao do sad po završetku showa. A, dosadašnja iskustva su nam i potvrdila da je ovakav princip dosta uspješniji", kazao je Svante Stockselius, izvršni supervizor za pjesmu Evrovizije u ime Evropske radiodifuzne unije, dodajući da će s ovim pravilima bit veći i ukupni utjecaj televotinga na odabir najbolje pjesme Evrope.

Postupak glasanja je jedan od najvažnijih elemenata u izboru pjesme Evrovizije i zbog toga se strogo prati kako bi se osigurao fer rezultat. EBU je ju saradnji sa njemačkom kompanijom Digame radio još od 2004. godine na koordiniranju postupka glasanja.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: