{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi CD sjajnog Boška Jovića: Univerzum mirisa, okusa i intimnih priča

3.11.2014. u 16:55
54
10
Novi CD sjajnog Boška Jovića: Univerzum mirisa, okusa i intimnih priča
54
 
Cijenjeni bosanskohercegovački gitarist Boško Jović predstavlja svoj debitantski solistički album "Buđenje", koji osim naslovne autorske numere donosi još devet instrumentalnih obrada tradicionalne muzike s područja regije za koje Jović potpisuje aranžmane.
Od uvodne "Buđenje" do završne "Macedonian Song" smjestio se cijeli jedan univerzum mirisa, boja, okusa i najbitnije - intimnih priča koje su nekada ispričali neki ljudi, a koje su i danas aktuelne, svježe i opet svačije, a intimne.

"Buđenje" je svojevrsni sountrack atmosfere ovih prostora koju je Jović sa svojom akustičnom gitarom predivno ispričao, sa izvanrednom sposobnošću da uvuče slušatelja u svoj svijet i tu ga zadrži - dugo. Doprinos prvom studijskom albumu Boška Jovića, magistra klasične gitare i etnomuzikologa, dali su brojni eminentni muzičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije: Ante Gelo – gitara, Mustafa Šantić – klarinet, Miron Mima Rafajlović – truba, Vanja Radoja - violina te kontrabasisti: Nenad Vasilić, Dinko Šimunović i Edvin Hadžić. Produkciju s Boškom Jović supotpisuje Alan Omerović, ujedno zadužen i za snimanje, miks i mastering. Album je sniman u Studiju MC Pavarotti u Mostaru, Nenad Vasilić studiju u Beču, Long Play studiju u Sarajevu i studije Ante Gelo u Zagrebu.

Osim solističkih koncerata klasične muzike, 32-godišnji Jović nastupa i s umjetnicima world music, jazz i pop scene. Često ga se tako može čuti na koncertima vrsne interpretatorice sevdalinki Amire Medunjanin. Radi i kao studijski muzičar, svirao je gitarske dionice za muziku iz filmova “Twice Born” (režija: Sergio Castellito, glumci: Penelope Cruz, Emile Hirsch i Mira Furlan) te “Jasmina” (režija: Nedžad Begović, glumci: Zijah Sokolović, Nada Đurevska). Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sarajevo (odsjek za Etnomuzikologiju) 2004. godine, a dvije godine kasnije i na odsjeku za gitaru u klasi prof. Zorana Krajišnika, da bi 2010. magistrirao na odsjeku za gitaru u klasi prof. Alexandera Swetea. Već 10-ak godina bavi se i pedagoškim radom u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Od prošle godine promotor je Yamaha gitara.

CD "Buđenje" Boška Jovića potražite u Aquarius Music shopovima u Zagrebu - Varšavska 13, Branimir centar / Kneza Branimira 29, Maksimirska 16 - te na cedeterija.com ili poslušajte na Deezeru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: