Uz Matiju i Zijaha
11

Novi album Narcisa Vučine "Poezija i šansona" je kao aspirin

Klix.ba
Sarajevski muzičar sa adresom u Danskoj Narcis Vučina objavio je za Croatia Records novi šarmantni album "Poezija i šansona".

Narcis je na novom albumu ugostio jazz velikana Matiju Dedića te legendarnog glumca Zijaha Sokolovića koji su svojim interpretacijama dodali poseban doprinos kvalitetu.

Na albumu se nalazi 27 pjesama, od čega je polovina pjevanih pjesama, a polovina recitala koje čita Zijah Sokolović, a sve po tekstu Duška Trifunovića, velikog prijatelja i saradnika Narcisa Vučine. Album je snimljen u studiju Handcrafted Sound Studio u Kopenhagenu, a Matija Dedić je snimio klavir u Sipa Music Studiju Silvija Pasarića. Snimanje i produkciju potpisuje Irhan Šehović. Fotografije su djelo Fuada Foče.

"Ovaj album je kao aspirin. Nađite neko tiho, intimno mjesto u svom domu. Smjestite se udobno, upalite par svijeća, pustite album i uživajte u poeziji kakve više nema i u šansoni kakve više nema. Poezija i šansona su kao jelo. Nadam se da će vama biti bar kao predjelo", rekao je Narcis povodom izdavanja albuma.

Narcis Vučina cijeli je svoj život posvetio muzici. Završio je Filozofski fakultet i stekao titulu profesora engleskog jezika, a u Muzičkoj školi završio je violinu. Radio je na TV Sarajevo kao muzički urednik i sarađivao s mnogim popularnim imenima tadašnje muzičke scene. Tih 70-ih godina započinje samostalnu pjevačku karijeru, sarađuje s Duškom Trifunovićem na poetsko-muzičkim večerima, pojavljuje se na mnogobrojnim festivalima, a 80-ih počinje pisati pjesme i za druge izvođače. Mnogo puta su njegove pjesme nagrađivane. Značajan uspjeh postigao je i u Danskoj. Narcis Vučina trenutno piše nove pjesme, kako za sebe tako i za druge.