11.decembra u Domu mladih
0

Nouvelle Vague ponovo u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Sarajevskoj publici se ukazala prilika da prisustvuju koncertu poznate francuske grupe Nouvelle Vague koji će se desiti 11. decembra u Domu Mladih Skenderija. Nouvelle Vague smatraju jednim od najpoznatijih svjetskih cover bendova koji svoj repertoar nalazi u novom valu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća i pretače ga u melanholičnu jazzy-bossa nova varijantu, koja pjesmama daje jednu potpuno novu i izazovnu dimenziju.

A, da to rade savršeno potvrđuju I autori samih pjesama od Depeche modea, preko The Curea I Billy Idola do članova Clasha koji nisu krili oduševljenje nastalim obradama.

Njihov uspjeh se nekako odmah mogao naslutiti nakon izlazka prvog albuma “Nouvelle vague” sa kojim privlače pažnju kako kritike tako i publike a na kojem se nalaze obrade pjesama "Love Will Tear Us Apart" (Joy Division), "Just Can't Get Enough" (Depeche Mode), "In A Manner Of Speaking" (Tuxedomoon), "Guns Of Brixton" (The Clash), "This Is Not A Love Song" (P.I.L), "Too Drunk To F*ck" (The Dead Kennedys), "Marian" (Sisters Of Mercy), "A Forest" (The Cure), "I Melt With You" (Modern English), "Teenage Kicks" (The Undertones), "Psyche" (Killing Joke) i "Friday Night Saturday Morning" (The Specials).

Na drugom album "Bande à Part" nastavljaju istim stilom i njihove obrade daju pjesmama dodatni muzički kvalitet, tako da im se albumi prodaju u preko pola miliona primjeraka. Ove godine su izdali i treći album pod nazivom “3” u kojem na obradama pjesama koriste i elemente reggae i američke country muzike. Pored te inovacije na ovom albumu imaju i goste kao sto su Martin Gore iz Depeche mode-a, Ian Mecculloch iz Echo and the Bunnymen ali i drugi.

Osnovu grupe čine čine producenti Marc Collin (klavijature) i Olivier Libaux (gitara), te grupa sjajnih pjevačica a samo ime ima šire značenje jer Nouvelle Vague je bio naziv umjetničkog pravca u francuskoj kinematografiji i većina njihovih spotova je urađena u tom stilu. Preveden na engleski naziv dobija značenje “New wave” što je muzički smjer iz kojeg crpe svoj repertoar, dok je prevod na portugalski bossa nova u kojem je i većina njihovih aranžmana.

Njihov se uspjeh može mjeriti i odličnim nastupima koje prave i rasprodanim dvoranama širom svijeta, a ovo bi bio njihov treći nastup u našoj zemlji, obzirom da su nastupili na 2. Demo festu u Banjoj Luci ove godine pred oko 9000 posjetitelja i na zatvorenom koncertu u okviru ovogodišnjeg SFF-a.

Sve dodatne infromacije biće ažurirane putem stranice www.art-zone.ba