Muzika
0

Nominirani za ovogodišnji Grammy u kategoriji jazza

FENA
Cassandra Wilson
Cassandra Wilson
U nedjelju, osmog februara, u Los Angelesu se održava 51. svečanost dodjele nagrade Grammy.

Radio Glas Amerike osvrće se u četvrtak na one nominirane u kategoriji jazza.

Kad su Yellowjackets debitirali 1981. godine, njihov jazz-rock zvuk određivao je njihov osnivatelj gitarist Robben Ford. Po njegovom odlasku, međutim, a s dolaskom sakosofonista Boba Mintzera, band je ostvario uspješan prijelaz na “world beat” i akustični jazz.

Yellowjackets su u skupini od šest nominiranih za najbolji album savremenog jazza. Njihov album nosi naslov "Lifecycle," s virtuozom na gitari Mikeom Sternom. Prvi je to album Yellowjacketsa u petnaest godina s jednim gitaristom.

Zajedno s Yellowjackets, u kategoriji najboljeg albuma savremenog jazza još su i trubač Randy Brecker, gitarist John McLaughlin, te producenti Bob Belden, Gregg Field i Tom Scott.

Cassandra Wilson je svoj zadnji Grammy, u kategoriji najboljeg jazz vokalnog albuma, dobila 1997. godine, za album "New Moon Daughter." Ove godine ta vokalistica rodom iz Mississippija favorit je u istoj kategoriji s albumom "Loverly," za svoje interpretacije songova iz Velike američke pjesmarice.

S Cassandrom Wilson nominirani su jos i Karrin Allyson, Stacey Kent, Kate McGarry i Norma Winstone, svi prvi put.

Gitarist Pat Metheny nagrađen je Grammyjem, tokom zadnja tri desetljeća, već osamnaest puta. Sada je nominiran za najbolji jazz instrumentalni solo, za "Son of Thirteen," s albuma "Day Trip".

Uz Pata Methenyja, za najbolji jazz instrumentalni solo, nominirani su i trubači Terence Blanchard i Till Bronner, saksofonist James Moody, te Gary Burton i Chick Corea.

Metheny, sa članovima banda Christianom McBrideom i Antoniom Sanchezom, te Burton i Corea, našli su se zajedno i među nominiranima u kategoriji najboljeg jazz instrumentalnog albuma, individualnog ili skupnog. U toj su kategoriji još i gitarist Bill Frisell, The Brad Meldau Trio, Alan Pasqua, Dave Carpenter i Peter Erskine Trio.

Pijanist, skladatelj i big band lider Gordon Goodwin nominiran je za Grammyja u kategoriji za najbolji album velikog jazz ansambla. Njegov – Big Phat Band – nominaciju je dobio za album "Act Your Age."

Uz Goodwina, nominirani su i Carla Blay i njen Remarkable Big Band, zatim Joe Lovano, sa WDR Big Band & Rundfunk Orchestra, skladatelj i aranžer Vince Mendoza te Vanguard Jazz Orchestra.

Za najbolji album u kategoriji latinoameričkog jazza nominacije su dobili Conrad Herwig i The Latin Side Band, Arturo O’Farrill i Afro-Latin Jazz Orchestra, flautist Nestor Torres, te Papo Vazquez i Mighty Pirates i Caribbean Jazz Orchestra, s vibrafonistom Daveom Samuelsom, za njihov "Afro Bop Alliance."

Imena pobjednika bit će poznata 8. februara.