Muzika
1

Noć i jutro za pamćenje: Više od 45.000 ljudi sinoć na Exitu

Klix.ba
(Foto: Festival Exit)
Novosadski festival Exit sinoć je zahvatila prava groznica subotnje večeri.

Tradicionalno najpopularnija večer Exit festivala ostat će upamćena po velikoj gužvi, jednom od najposjećenijih nastupa u historiji glavne bine, ali i nevjerovatnoj energiji koju su osjetili i izvođači, ali i publika, koja je tek ujutro nevoljno krenula sa Tvrđave sa osmjesima na licima.

Žabava je trajala do devet sati. Ko je bio - pričat će, ko nije bio, ima još uvijek šanse za popravni jer posjetioce Exita večeras očekuje muzički spektakl sa Hurts i Suede u glavnoj ulozi, a već prekosutra na plaži Jaz počinje Sea Dance festival.

Zvijezda večeri svakako je bio jedan od najvećih DJ-eva na planeti, Skrillex, koji je na glavnoj bini održao jedan od najposjećenijih nastupa u historiji Exit festivala. Skrillex je toliko bio oduševljen Exitom i atmosferom na Tvrđavi, da je, umjesto planiranog polaska sa timom na ostatak turneje, odlučio da provede još par sati na m:ts Dance Areni! Naposljetku je, ponesen savršenim closing setom Maceo Plex vs Danny Daze, na radost neumorne publike zatvorio Arenu tehno setom.

Ono što je bio Skrillex za Glavnu binu, Afrojack, uz pojačanje sunarodnika Quintina, je bio za m:ts Dance Arenu! Kao da je u rukama imao džojstik kojim je upravljao povorkom od 20.000 fanova, Afrojack je doveo publiku do usijanja.

Majstorska svirka sa Damonom Albarnom donela je setlistu od čak osamnaest odabranih pjesama, među kojima su bili singlovi sa novog albuma, pjesme iz dosadašnje karijere, ali i megahitovi kao što je najpoznatija pjesma Gorillaz, Clint Eastwood, i tek nakon ovog koncerta svjesni smo veličine ovog muzičkog genija, saopštili su organizatori.

Damon je bio vidno raspoložen, silazio je među publiku, dozvoljavao da ga fanovi grle i nose, a u jednom momentu je izjavio da bi došao s Blurom da je znao da je na festivalu toliko dobro. Neposredno prije njega, mladi hrvatski violončelisti, Luka Šulić i Stjepan Hauser, osvojili su glavnu binu Exit festivala pred publikom koja je pjevala u glas hitove poput Highway To Hell, Satisfaction i mnoge druge.

Na Explosive bini nastup 7 Seconds odlikovala je istinska pank razbijačina, dok su Huawei Fusion binu obilježile svirke Bombaj štampe, Rundek Cargo Trija i NZ Shapeshiftera.

Posljednji dan festivala na glavnoj bini nastupit će žestoki koncertni sastav, Hurts, kojeg je publika najvećeg i najstarijeg svjetskog festivala Glastonberi proglasila za "najbolju svirku", pored žestoke konkurencije u vidu sastava Coldplay, U2, Beyoncé, Artic Monkeys i mnogih drugih, a večeras ćemo saznati i zašto. Na istoj bini nastupit će i pop legende Suede, začetnici brit popa, koji će prvi put u regionu nastupiti upravo na najboljem evropskom festivalu.

Jedan od najvećih dvojaca u historiji dance i elektronske muzike i dobitnici Grammy nagrade, Deep Dish, nakon dugih šest godina pauze, ponovo ujedinjuju snage, a jedna od stanica na ekskluzivnoj turneji koja obuhvata nastupe u Miamiju, Las Vegasu, Torontu i Montrealu je upravo - Dance Arena, Novi Sad.

Program Huawei Fusion bine večeras toliko je raznovrsan da ćete poželjeti na njemu da ostanete cijelu večer. Pored internacionalnog sastava stacioniranog u Berlinu, Mighty Oaks, dolaze i japanski alternativni rok sastav, Tricot, ali i legende beogradskog asfalta, Beogradski sindikat.

Nezaboravna noć očekuje posjetioce i na Explosivu, na koji dolazi južnokorejski Jambinai, ali i heavy metal zvijezde, švedski Sabaton, poznati po rasprodatim halama širom sveta, nezaobilaznim hedlajnerskim statusima na svim velikim festivalima, brojnim nagradama i zlatnim i platinastim tiražima.