Muzika
0

Njemački virtouz u Sarajevu

Sarajevo-X
Joachim Kühn
Joachim Kühn
U okviru glavnog programa 8. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2004, publici će se predstaviti trio njemačkog pijaniste Joachima Kühna

Granice, geografske ili muzičke, za pijanistu Joachima Kühna postoje samo da bi ih savladavao. Granice između Istoka i Zapada, Evrope i Amerike, moderne koncertne muzike i različitih stilova jazza - sve je nadilazio tokom svoje karijere, a to i dalje čini. Ovaj virtuoz crno-bijelih tipki, priznat je kao jedan od najoriginalnijih jazzista u Evropi.

Rođen u Leipzigu 1944. godine, debi je doživio u mladim danima kao koncertni pijanista, a od 1961. godine nastupa kao profesionalni jazz muzičar. Sa svojim triom koji je osnovan 1964., predstavio je prvi free jazz sa evropskim korijenima u Istočnoj Njemačkoj. Godine 1966. napušta Istočnu Njemačku u koju se nije vratio nakon međunarodnog takmičenja u Beču. Nastanio se u Hamburgu gdje je sa svojim bratom Rolfom, klarinetistom, oformio free jazz kvartet.

Dok je živio u Parizu, Kühn je sarađivao sa brojnim muzičarima različitih stilova i postao jedan od protagonista evropskog jazz rocka. U isto vrijeme je vodio različite akustične combo sastave. “Le Monde” ga je u tim danima nazvao “najinteresantnijim evropskim putnikom između jazza i rocka”.

Pored albuma kamerne muzike “I'm Not Dreaming”, tokom osamdesetih je snimio brojne samostalne projekte koji su dokaz njegove kompleksne muzike i zaokupljenosti modernom klasičnom muzikom. 1985. godine, obnovio je svoj trio sa J.F. Jenny-Clarkom i Danielom Humairom, koji je postao jedan od vodećih akustičnih trija u jazzu, snimivši brojne albume.

Na koncertu u okviru ovogodišnjeg Jazz Festa, predstavit će se 4. novembra, u okviru glavnog programa u Domu policije, sa svojim triom kojeg sačinjavaju Jean Paul Celea na kontrabasu i Wolfgang Reisinger na bubnjevima. Početak koncerta je u 20.00.